Borba za prava žena traje svakog dana u godini

Borba za prava žena traje svakog dana u godini

08/03/2021 Off By BERB

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović prisustvovala je danas, povodom Međunarodnog dana žena, otvaranju izložbe “Kada je ceo svet stao, one nisu” u Francuskom institutu u Beogradu.

Mihajlović je tom prilikom poručila da žene nisu slabiji pol, već ravnopravan, podsetivši na to da je prošla godina pokazala da je teret krize nesrazmerno bio na ženama i da su one te koje su vodile računa o svemu.

Kada je svet stao, žene nisu. Nemamo još uvek jednake uslove za rad, posao, napredak, obrazovanje, podelu neplaćenih poslova. Ali, ne smemo da se odreknemo borbe zarad svih žena koje su se borile pre nas, i pre 200 i 100 godina, istakla je ona.

Pandemija je pokazala i koliko su solidarnost i empatija važni i moramo da nastavimo i da radimo zajedno sa muškarcima i da 2022. godine za 8. mart pogledamo šta smo uradili i da napravimo nove planove za generacije koje dolaze posle nas, predočila je potpredsednica Vlade.

Ona je svim ženama čestitala 8. mart, ocenivši da je to praznik borbe za ženska prava, odnosno ljudska prava, koja bi trebalo da traje 365 dana jer to su dani u kojima se borimo za jednake uslove i za žene i muškarce.

Potpredsednica Vlade je najavila i skoro donošenje zakona o rodnoj ravnopravnosti koji će doprineti da ženama u Srbiji život bude jednostavniji, istakavši da je poruka koja se danas šalje ta da se ne smemo odreći borbe i da ona mora da traje stalno.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić navela je da je veliki teret ove pandemije pao na žene, koje su našle način kako da reše probleme i pomognu drugima, kako da budu tu i za decu i porodicu, na poslu.

Lica žena na ovoj izložbi predstavljaju lica stotina hiljada lica žena Srbije. Jednako smo sposobne, vredne i spremne da delimo teret u razvoju Srbije kao što smo podnele teret pandemije, rekla je Čomić.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović ukazala je na to da je globalna kriza izazvana pandemijom COVID-19 pokazala da su se žene svih generacija i profesija otporno i odlučno suočile i podnele veliki deo tereta borbe sa ozbiljnom zdravstvenom, privrednom i socijalnom krizom.

Prema njenim rečima, odgovornim delovanjem, podsticanjem samodiscipline kao modela civilizovanog ponašanja pojedinaca u ovakvim krizama, žene su doprinele da ukupan odgovor Srbije bude fleksibilno efikasan, čak i u poređenju sa većim i razvijenijim državama.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici ocenio je da je ovo dan kada slavimo, ali i kada treba da razmislimo koliko je važna uloga žena u životu svakog od nas i u društvu.

Ovaj dan je i poziv za akciju. Da prepoznamo izuzetnu ulogu žena, posebno u godini pandemije COVID 19, poručio je Fabrici.

Direktorka Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) u Srbiji Milana Rikanović istakla je da hrabrost i požrtvovanost koju su žene pokazale tokom krize ne sme ostati samo u malobrojnim novinskim tekstovima i našim internim razgovorima.

Ovom izložbom smo na simboličan način želeli da im odamo priznanje za sve što su kroz svoje profesije i lično zalaganje uradile za sve nas. One su prave heroine našeg vremena i liderke borbe za rodnu ravnopravnost, naglasila je Rikanović.

Ambasador Francuske u Srbiji Žan Luj Falkoni izrazio je zahvalnost svim ženama koje su, u Srbiji i Francuskoj, onda kada je stanovništvo moralo da se zatvori kako bi se izbeglo širenje virusa, ostale u prvim redovima kako bi omogućile celom svetu da nastavi da funkcioniše.

On je ukazao na to da ekonomske i društvene posledice zdravstvene krize već sada, a u budućnosti to preti da bude i izraženije, utiču na porast nasilja nad ženama i devojkama, svuda u svetu, bilo da  je reč o nasilju u porodici ili o gubitku posla.

 

Izvor: Vlada Srbije