Obijena i opljačkana crkva u Klokotu na Kosovu i Metohiji

Obijena i opljačkana crkva u Klokotu na Kosovu i Metohiji

06/03/2021 Off By BERB

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije saopštila je danas da je pravoslavna Crkva Svetog Petra i Pavla u Klokotu obijena na Zadušnice, pri čemu su lopovi iz nje odneli novac i određeni mobilijar.

U saopštenju se navodi da je provalu primetio meštanin koji pomaže oko crkve i koji je ovoga jutra krenuo da je otvori za vernike.

Nepoznati počinioci, kako se sumnja, u crkvu su provalili kroz prozor koji su otvorili pajserom.

Sramota je da Srbi na Kosovu i Metohiji ni na Zadušnice nemaju mira i da se njihovi verski objekti skrnave i nalaze na meti čak i na dan kada obeležavaju spomen na svoje preminule.

Ovaj slučaj najrečitije govori o ugroženosti pravoslavne baštine i verskih objekata na Kosovu i Metohiji, koji su učestalo meta vandala, pljačke, skrnavljena, kao i pretenzija na njihovu imovinu i posede.

Samo tokom prošle godine na Kosovu i Metohiji zabeleženo je više od 80 incidenata čije su mete bili Srbi, njihova imovina, grobovi, crkve.

To jasno pokazuje da svako nereagovanje privremenih insitutucija u Prištini, potpomognuto indolentnošću međunarodne zajednice, šalje poruku izgrednicima da su Srbi i njihovi objekti legitimna meta.

Zbog toga zahtevamo da se svaki ovakav slučaj rasvetli, a počinioci sankcionišu, jer jedino tako možemo graditi mir i zajedničko poverenje“, navodi se u saopštenju.

Izvor: Vlada Srbije/Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju