Sastanak sa ambasadorkom Narodne Republike Kine

Sastanak sa ambasadorkom Narodne Republike Kine

06/03/2021 Off By BERB

Izvor: Predsedništvo/Foto: Dimitrije Goll

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorkom Narodne Republike Kine Čen Bo, sa kojom je razgovarao o saradnji dve zemlje koja je, kako je istakao, zasnovana na principima iskrenog prijateljstva, solidarnosti i poštovanja.

 

„Danas smo održali važan sastanak i analizirali smo saradnju sa Narodnom Republikom Kinom. Srbija je u prethodnom periodu napravila neverovatne pomake u saradnji sa Kinom, povećala je izvoz čak 15 puta, ne 15 odsto, nego 15 puta“, rekao je predsednik Vučić i dodao da je Srbija još pre godinu dana, kada je izbila epidemija korone i u našoj zemlji, imala veliku podršku Kine, koja joj je dopremila opremu, respiratore, ali i ljude koji su napravili dve laboratorije.
„Sinoć sam imao posebnu čast da sačekam još 500.000 Sinofarm vakcina. Beskrajno sam zahvalan Kini jer je reč o bezbednoj i veoma pouzdanoj vakcini, koja nešto kasnije razvija antitela, ali bez ikakvog ugrožavanja zdravlja ljudi“, istakao je predsednik Vučić i naglasio da je sada na nama da ubrzamo vakcinaciju, jer vakcina ima dovoljno.
Predsednik Vučić je rekao da očekuje velike nove investicije Kine i to: u septembru 474 miliona dolara ulaganja u Timočki rudnik, Ling Long u Zrenjaninu kao i početak rada fabrike u Nišu pre kraja godine. On je naveo i da je dogovoren novi projekat – izgradnja obilaznice oko Kragujevca, po veoma dobroj ceni.
Predsednik Vučić je, govoreći o investicijama, rekao da su postignuti dogovori za izvoz goveđeg mesa, kukuruza i da se čekaju dozvole za izvoz jabuka.
„Postoje kineske kompanije koje su zainteresovane za investicije. Ono što je naš problem po tom pitanju je da imamo visoke logističke troškove. Razgovarali smo i sa predstavnicima kineske železnice koji žele da pomognu“, objasnio je predsednik Vučić i dodao da su počeli i pregovori o izgradnji auto-puta ka Požarevcu, a odatle ka Golupcu, čime će se održati Dunavski koridor.
„Mi smo dobili obećanje gospodina Žanga da će do Svetog Nikole biti završen put Čačak – Požega. To je velika vest za Ivanjicu, Novi Pazar i ceo Pešter. Radimo sa još jednom kompanijom obilaznicu oko Beograda i ostaje nam most kod Vinče. Time bismo spojili ceo prsten oko Beograda. To je veoma skup posao“, naglasio je predsednik Vučić. On je naveo da kineske kompanije rade i na pruzi Beograd – Stara Pazova, a da su u toku razgovori i u vezi sa izgradnjom brze pruge Beograd-Niš.
„Što se tiče železnice, za manje od godinu dana biće puštena u rad pruga za brzinu od 200 km na sat. Građani će moći za samo 28 minuta da stignu od centra Beogada do centra Novog Sada. Treba da se spojimo i sa Budimpeštom. To će biti novo lice Srbije“, zaključio je predsednik Vučić.
Ambasadorka NR Kine u Beogradu Čen Bo istakla je da se uprkos uticaju pandemije virusa korona saradnja dve zemlje intenzivno razvija.
“Ovaj sastanak u potpunosti pokazuje da predsednik Vučić pridaje veliki značaj odnosima sa Kinom. Naša saradnja je fokusirana  na dve tačke, a prva je zajednička borba protiv pandemije”, rekla je kineska ambasadorka i dodala da je druga tačka saradnje zajednička borba za ekonomski rast, odnosno oporavak.
“U to spada infrastruktura, kao najveća oblast. Veliki projekti se stabilno odvijaju, kao projekat brze pruge Beograd-Novi Sad  i auto-puta Preljina- Požega. Kineska kompanija i francuski i srpski partneri potpisali su i sporazum o izgradnji beogradskog metroa. Danas smo razmenili mišljenja i o saradnji u oblasti poljoprivrede. Imamo veliku mogućnost za saradnju u toj oblasti. Nadamo se da će u budućnosti biti još više kvalitetnih srpskih proizvoda na kineskom tržištu”, poručila je ambasadorka NR Kine.