Vojvođanski front: Srbiju organizovati u pet izbornih jedinica

Vojvođanski front: Srbiju organizovati u pet izbornih jedinica

06/03/2021 Off By BERB

Liga socijaldemokrata Vojvodine i Vojvođanski front predstavili su predlog novog izbornog zakona Republike Srbije koji podrazumeva novu izbornu organizaciju države u pet izbornih jedinica. Dokument je zajednički predlog članica Vojvođanskog fronta i potpisaće ga LSV, Vojvođanska partija, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Rumunska stranka, Crnogorska partija, Zajedno za Vojvodinu, Forum intelektualaca V-21, Savez vojvođanskih Slovaka i Vojvođanska zelena unija.

 

Predlog Vojvođanskog fronta je da se Srbija organizuje u pet izbornih jedinica.

Prva bi obuhvatala upravne okruge na teritoriji opština Autonomne Pokrajine Vojvodine, koji već imaju svoje izbore za pokrajinski parlament i u tom smislu je to jedna zaokružena izborna celina. U Vojvodini je na poslednjim izborima bilo 1.693.838 birača. Na osnovu toga bi se za NSRS biralo 64 narodnih poslanika, a u aktuelnom je 48 poslanika iz Vojvodine.

Druga izborna jedinica bi obuhvatala grad Beograd koji je, takođe, jedna zaokružena izborna celina. Sličan je i broj birača (1.604.376) i u njoj bi se birao 61 narodni poslanik, umesto sadašnjih 94.

Treća bi obuhvatala Mačvanski, Kolubarski, Zlatiborski, Moravički, Raški, Šumadijski, Podunavski i Rasinski okrug. I u njoj ima 1.722.822 birača i iz nje bi se biralo 65 narodnih poslanika.

Četvrta izborna jedinica obuhvatala bi Braničevski, Pomoravski, Borski, Zaječarski, Toplički, Nišavski, Pirotski, Jablanički i Pčinjski okrug. Tu je 1.446.023 birača i iz nje bi dolazilo 55 narodnih poslanika.

Peta izborna jedinica obuhvata upravne okruge na teritoriji Kosova i Metohije i sve birače upisane u birački spisak, a koji nisu na teritoriji prvih pet izbornih jedinica (dijaspora). Tu je upisano 95.000 birača i biralo bi se pet narodnih poslanika.

Mandati bi se raspoređivali srazmerno broju osvojenih glasova, metodom najvećeg količnika (Dontova raspodela). Broj narodnih poslanika koji se bira bi se usklađivao u momentu raspisivanja izbora, a na osnovu broja upisanih birača u datoj izbornoj jedinici. Cenzus bi bio tri odsto osvojenih glasova, a za stranke nacionalnih zajednica bi važio prirodni prag, osim u slučajevima kada određena nacionalna zajednica, u određenoj izbornoj jedinici po ovoj podeli ima po popisu više od pet odsto svoje populacije.

Ovakav predlog podrazumeva i veći broj biračkih mesta, a da bi se kandidovala izborna lista potrebno je 5.000 overenih potpisa birača, a za svaku sledeću još po hiljadu potpisa.

Vojvođanski front će Predlog novog  izbornog zakona dostaviti predsedniku Narodne Skupštine Srbije Ivici Dačiću i izvestiocu Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimiru Bilčiku.

 

 

Foto: lsv.rs