Žensko preduzetništvo u vrhu prioriteta Ministarstva privrede

Žensko preduzetništvo u vrhu prioriteta Ministarstva privrede

05/03/2021 Off By BERB

Ministarka privrede u Vladi Republike Srbije Anđelka Atanasković posetila je, povodom Dana žena, firme „SuperBox” i „Dessert Čačak”, na inicijativu Udruženja ženskog preduzetništava „Nadežda Petrović – Čačak“.

Atanasković je tom prilikom ukazala na značaj ženskog preduzetništva u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što ove firme, kojima uspešno rukovode žene, mogu da budu primer drugima.

Prvi put ove godine Ministarstvo privrede opredelilo je sredstva u visini od 100 miliona dinara za Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žene i mlade, kako bismo im pomogli u prvim, najrizičnijim godinama bavljenja preduzetništvom, poručila je Atanasković.

Ona je, povodom Dana žena, pozvala sve dame koje žele da se otisnu u preduzetničke vode da to i učine, a resorno ministarstvo će im pružiti maksimalnu podršku u tome,

Ministarka je istakla da je ovo još jedna u nizu poseta lokalnim samouprava, koje organizuje Ministarstvo privrede uz podršku Privredne komore Srbije, a sa ciljem razgovora na temu unapređenja privrednog ambijenta i promocije programa podrške koji su im na raspolaganju tokom ove godine.

Ona je podsetila na to da je pored programa namenjenog ženama i mladima, Ministarstvo privrede obezbedilo bespovratna sredstava za još tri programa finansijske podrške, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima.

Za nabavku opreme opredeljeno je 1,55 milijardi dinara, za razvojne projekte 200 miliona dinara, a za početnike u poslovanju 150 miliona dinara. Pored toga, obezbedili smo i  set usluga koji podrazumeva neophodne informacije, besplatne obuke, savetodavne usluge i mentoring, što je nekada značajnije od novca, objasnila je ona.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović istakao je značaj podrške Ministarstva privrede lokalnim privrednicima.

UPŽ „Nadežda Petrović“, koje okuplja preko 50 preduzetnica, vlasnica i direktorki uspešnih firmi, zalaže se za podršku i pomoć preduzetnicama iz Čačka i okoline, posebno mladim osobama koje žele da pokrenu sopstveni posao.

Vlasnica „SuperBox“ Mirjana Tutunović rekla je da je njena firma korisnik sredstava Ministarstva privrede iz programa „Podsticanje preduzetništva kroz razvojne projekte 2020“, kao i kovid sredstava za likvidnost.

Prema njenim rečima, pored kredita, iz  sopstvenih sredstava su izvršili ulaganje u proširenje kapaciteta, danas zapošljavaju 20 radnika, a tokom pandemije su čak povećali broj zaposlenih.

Zorica Selaković, vlasnica firme „Dessert Čačak“ koja se bavi proizvodnjom torti i kolača, i koja zapošljava oko 30 radnika, dobitnica je mnogobrojnih priznanja – Žena zmaj, Ambasadorka ženskog preduzetništva i Dobročiniteljka za 2020 godinu.

Uprkos izuzetno teškom periodu i 90 odsto obustavljenoj proizvodnji tokom pandemije, ova firma donirala je torte i kolače volonterima i zaposlenima u zdravstvenim ustanovama.

 

Izvor: Vlada Srbije