Вујовић и Фабрици отворили изложбу фотографија на Калемегдану

Вујовић и Фабрици отворили изложбу фотографија на Калемегдану

05/03/2021 Off By BERB

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић отворила је данас, заједно са шефом Делегације ЕУ Семом Фабрицијем, изложбу фотографија на Kалемегданској тврђави, које приказују све лепоте флоре и фауне у Србији.

 

Изложбу чине 34 фотографије, три победничке и пласиране у полуфинале фото конкурса „Натура у кадру“, организованог у склопу пројекта „ЕУ за Натуру 2000 у Србији“  и у сарадњи са Енергетским порталом. Изложба је део ЕУ пројекта који се бави идентификацијом врста и станишта која ће бити део мреже Натура 2000.

 

– Желим да честитам од срца свим ауторима фотографија. Сви они су победили, јер су нам приближили прелепе пејзаже и подсетили на богатства Србије када је реч о животињском и биљном свету. Изузетно ми је драго што су ставили акценат и на заштићена подручја, о којима ће и Министарство заштите животне средине у наредном периоду посебно бринути и трудићемо се заједно да их очувамо. Ова изложба подиже и свест о значају животне средине и позивам грађане да погледају поставку која ће бити отворена до краја априла. Интензивно радимо на пројекту мрежа Натура 2000, и захваљујући томе идентификујемо врсте и станишта. Овај пројекат не би успео, да немамо снажну подршку Европске уније, и зато се захваљујем господину Фабрицију и надам се да смо били добри партнери. Очекујем да ћемо учествовати у многим другим пројектима, с обзиром да је њихово искуство и подршка од изузетног значаја за нашу земљу и за наше министарство  – рекла је министарка Ирена Вујовић.

 

Мрежа Натура 2000 је кључни инструмент за заштиту биодиверзитета у ЕУ, еколошка мрежа заштићених подручја која је успостављена да обезбеди опстанак највреднијих врста и станишта, тако да европски системи природе остану здрави и отпорни. Kроз пројекат “ЕУ за Натуру 2000 у Србији”, ЕУ подржава Министарство заштите животне средине у успостављању мреже Натура 2000 у Србији.

 

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици честитао је талентованим српским фотографима који су дигитално забележили важне вредности биодиверзитета и прелепе пејзаже Србије.

 

– Такође, данас је повод за обележавање Светског дана дивљине. Када се сетимо колико је дивљина дивна, од малих бескичмењака до великих сисара, они су пресудни за правилно функционисање и одржавање екосистема, а тиме и нас саме. Србија је део света и део Европе и има своју улогу у заштити важних вредности биодиверзитета и пејзажа. Да би осигурао њихов опстанак, одговорност је свих грађана, и ЕУ је са Србијом у томе – рекао је Фабрици.

Територију Србије карактерише фантастична разноликост врста и екосистеми, иако разноликост врста још увек није у потпуности истражена и документована. У Србији живи око 43% врста које насељавају Европу.

 

Главне теме на које су учесници конкурса, фотографи аматери и професионалци одговарали биле су заштићена подручја и пејзажи, природне лепоте, биљни и животињски свет у Србији, одрживе активности човека. Изложба “Натура 2000 у кадру” биће приказана на Kалемегдану од 5. марта до априла 2021.