Obrazovni sistem nije mesto prenošenja virusa

Obrazovni sistem nije mesto prenošenja virusa

01/03/2021 Off By BERB

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je danas da obrazovni sistem nije mesto za transmisiju koronavirusa, dodajući da je svega približno 0,5 odsto od ukupnog broja učenika zaraženo COVID-19.

Ružić je u izjavi za Televiziju “Pink” istakao da brojke nisu alarmantne i da bi svi u Vladi Srbije i naši građani trebalo da budu zadovoljni predanošću nastavnog i nenastavnog osoblja i odgovornošću koju deca pokazuju.

To je najbolji primer kako možemo da sprečimo negativne efekte koronavirusa, rekao je on i naveo da je zaraženo približno jedan odsto zaposlenih u obrazovnom sistemu.

Prema njegovim rečima, kako raste broj obolelih u opštoj populaciji, tako dolazi do blagog povećanja broja zaraženih u obrazovnom sistemu.

Ružić je, ukazujući na to da su deca digitalno pismenija od starijih, napomenuo da su roditelji u svakom tenutku bili u mogućnosti da izaberu na koji način će njihova deca pohađati nastavu.

Situacija nije takva da možemo svakome da udovoljimo, ali se trudimo da vaspitno-obrazovni proces traje, podvukao je on.

Istovremeno, prvi potpredsednik Vlade je rekao da odlaganje projekta državne mature za 2023/24. godinu treba da omogući da se svi fakulteti uključe jer je to u opštem interesu, te da ne bi trebalo da se dogodi da neki kažu da to neće.

On je podsetio na to da je “pilotiranje” male mature rađeno pet ili šest puta, te dodao da je nekad potrebno nešto više puta testirati kako bi na kraju bilo i primenjeno.

 

Izvor: Vlada Srbije/Foto: Tanjug