Gasna interkonekcija Srbija–Bugarska operativna u maju 2022. godine

Gasna interkonekcija Srbija–Bugarska operativna u maju 2022. godine

26/02/2021 Off By BERB

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas u Sofiji sa ministarkom energetike Republike Bugarske Temenuškom Petkovom o izgradnji gasne interkonekcije Srbija–Bugarska, ali i o saradnji u drugim oblastima energetike.

Mihajlović je tom prilikom istakla da Srbija i Bugarska imaju veoma dobre bilateralne, ali i prijateljske odnose, zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru Bugarske Bojku Borisovu.

Ona je ukazala na to da su dve zemlje posvećene povezivanju regiona, da to već čine u oblasti saobraćaja, ali da je neophodno da se to uradi i na polju energetike.

Razmenili smo danas informacije o trenutno najvažnijem projektu naše dve države, koji će nam omogućiti da još više budemo tranzitne države, da diverzifikujemo i snabdevače i puteve i obezbedimo povoljnije cene gasa, prenela je Mihajlović.

Bugarska je završila tendersku proceduru, a Srbija će sledeće nedelje raspisati javni poziv. Očekujem da na leto potpišemo ugovor, a da u maju 2022. godine imamo operativan gasovod, rekla je potpredsednica Vlade.

Petkova ocenila da je današnji sastanak važan zbog razmatranja svih pitanja u bilateralnoj saradnji dveju država u oblasti energetike.

Realizacijom ovog projekta pokazujemo da delimo iste vrednosti i bliskost dva naroda. Gasna interkonekcija daje nam mogućnost diverzifikacije za ceo region i biće od koristi i privredi i našim građanima, rekla je ona.

Potpredsednica Vlade je prethodno razgovarala sa predsednikom Vlade Republike Bugarske Bojkom Borisovim o saradnji dveju država u oblasti energetike i izgradnji gasne interkonekcije Srbija–Bugarska.

Mihajlović je prenela svom sagovorniku pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić, izrazivši zahvalnost na današnjem gostoprimstvu i prilici da obiđe radove na izgradnji prve deonice auto-puta od granice ka Dragomanu, jer to mnogo znači i srpskom i bugarskom narodu.

Za nas je diverzifikacija puteva od ogromne važnosti i upućujemo sve čestitke za Balkanski tok i za brzinu kojom je sve to urađeno i izgrađeno. Nastavićemo da radimo zajedno i na novoj gasnoj interkonekciji između Niša i Dimitrovgrada, rekla je potpredsednica Vlade.

To za nas znači diverzifikaciju snabdevača i mnogo novih mogućnosti, naravno, pored bolje cene i boljeg povezivanja celog regiona. Srbija i Bugarska su tranzitne zemlje i samim tim mogu mnogo da učine i da iskoriste svoj položaj, rekla je ona.

Borisov je ukazao na to da Srbija i Bugarska mnogo toga grade zajedno i da nikada nisu imale tako bliske odnose, te da će nastaviti da čuvaju prijateljstvo i da rade zajedno.

 

Izvor: Vlada Srbije