Nova onlajn usluga u okviru Nacionalne dečje linije

Nova onlajn usluga u okviru Nacionalne dečje linije

24/02/2021 Off By BERB

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je u okviru Nacionalne dečje linije Srbije (NADEL) danas otvorena nova onlajn usluga koja deci i mladima omogućava da se obrate za pomoć putem dopisivanja u okviru Čet bot i Viber bot aplikacije.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević poručila je tim povodom da Vlada ima nulti oblik tolerancije kada je u pitanju nasilje.

Održavanje fizičkog i mentalnog zdravlja naše dece je prioritet svih nas. U skladu sa tim, otvaranje ovakve usluge daće dodatni doprinos u sprečavanju svake vrste nasilja, naročito u populaciji dece i omladine, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je navela da će nova usluga omogućiti da se na lakši način prepozna svaki oblik nasilja i da se na vreme reaguje, budući da se mlađa populacija najslobodnije oseća upravo prilikom ovakve vrste komunikacije.

Ministarka je dodala da je cilj da se pruži maksimalna sloboda i podrška svoj deci i omladini da prijave bilo kakav oblik zlostavljanja i nasilja i da znaju da nisu sami i da imaju kome da se obrate za pomoć.

Deci se, kako je naglasila, pruža mogućnost da putem četa podele svoja iskustva, razmišljanja i probleme sa kojima se suočavaju, i to na maternjem jeziku, bez obzira na to gde se u tom momentu nalaze.

Novi onlajn servis je pušten u rad u saradnji Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine Beograd i Unicefa, uz finansijsku podršku Evropske unije.

Otvaranju nove onlajn usluge prisustvovali su i direktorka Unicefa u Srbiji Dejana Kostadinova, Leoneta Pajer iz Delegacije EU u Srbiji i direktor Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine Zvečanska Zoran Milačić.

Kostadinova je navela da je borba protiv nasilja nad decom jedan od prioriteta Unicefa, ocenivši da je Vlada Srbije pokazala čvrsto opredeljenje za nultu toleranciju prema toj pojavi.

Pajer je naglasila da su prava deteta u samoj srži vrednosti EU i da Unija iz tog razloga sarađuje sa velikim brojem partnera iz državnog sektora, međunarodnim organizacijama i civilnim društvom kako bi nasilje nad decom bilo sprečeno i deca bila zaštićena.

Milačić je podsetio na to da Dečja SOS linija funkcioniše od 2005. godine pri Centru, u okviru borbe protiv nasilja nad decom i mladima, te izrazio uverenje da će novi servis biti na korist dece, navodi se u saopštenju.

 

Izvor: Vlada Srbije