Razvoj saradnje sa SAD u korist građana Srbije

Razvoj saradnje sa SAD u korist građana Srbije

24/02/2021 Off By BERB

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas da su Srbija i SAD u prethodnom periodu pokazali da mogu mnogo toga da postignu i u političkoj i u ekonomskoj saradnji, kao i da ti odnosi mogu da budu još bolji, na korist građana Srbije.

Mihajlović, koja je prisustvovala potpisivanju Sporazuma o saradnji između Kongresa srpsko-američkog prijateljstva i udruženja Ist-vest bridž (East-West Bridge), istakla je da Srbija i SAD ove godine obeležavaju 140 godina diplomatskih odnosa, koji su najvećim delom bili dobri, iako smo imali pad u jednom periodu.

Na nama je da učinimo sve da te odnose unapređujemo, za šta imamo dobru osnovu jer američke kompanije u Srbiji zapošljavaju oko 25.000 ljudi, investirale su četiri milijarde evra, a zajedno realizujemo i velike infrastrukturne projekte, rekla je ona.

Prema njenim rečima, odnosi između dve zemlje nisu samo odnosi dveju vlada, mnogo je pojedinaca iz politike, biznisa, naučnika i pisaca koji su uticali na to kako se na SAD gleda u Srbiji i u Srbiji na SAD.

Ima puno prostora da se ta saradnja dodatno poboljša i drago mi je da ćemo na tome zajedno raditi, poručila je potpredsednica Vlade.

Osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva i narodni poslanik Vladimir Marinković rekao je da organizacije koje su danas potpisale sporazum imaju proaktivan stav kad je reč o novim investicijama, saradnji u oblasti odbrane i drugim oblastima u kojima ta saradnja do sada nije bila toliko razvijena.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da novi pristup američke administracije Srbiji daje rezultate i da imamo prostor da nastavimo da naše odnose unapređujemo i sa novom administracijom, rekao je on.

Verujemo da Srbija može do strateškog partnerstva sa SAD i da je to u najboljem interesu građana Srbije, poručio je Marinković.

Predsednik i osnivač udruženja Ist-vest bridž Jovan Kovačić podsetio je na to da odnosi između Srbije i SAD traju 140 godina, da su najvećim delom bili dobri, a da iz pada koji je postojao u jednom periodu trebalo bi da se izvuku lekcije.

Trebalo bi da učimo da razumemo razlike i da ih poštujemo, kao i da se radi na uspostavljanju što bolje saradnje, koja je u obostranom interesu, naveo je Kovačić.

 

 

Izvor: Vlada Srbije