Dopremljeno još 50 hiljada vakcina “Sputnjik V”

Dopremljeno još 50 hiljada vakcina “Sputnjik V”

22/02/2021 Off By BERB

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović izjavio je da je jutros na Aerodrom “Nikola Tesla” u Beogradu iz Rusije stiglo još 50 hiljada vakcina “Sputnjik V”.

Popović je, navodeći da je u pitanju prva komponenta vakcine, objasnio da je cepivo pristiglo iz fabrike “Biokad” u Sankt Peterburgu, gde je pre dva meseca, u prisustvu ruskog državnog vrha, pokrenuta linija za proizvodnju vakcine “Sputnjik V”.

Srbija je i dalje jedina zemlja u Evropi za koju su ruske vlasti odobrile isporuku značajnije količine vakcina, što govori o odnosu koji Rusija ima prema svojoj srpskoj braći, podvukao je on.

Prema njegovim rečima, u Rusiji se sa pažnjom i pohvalama prati proces vakcinacije u Srbiji koji se sprovodi pod rukovodstvom predsednika Republike Aleksandra Vučića.

Ministar je izrazio zadovoljstvo jer se isporuka vakcina iz Rusije sprovodi prema dogovorenoj dinamici, napominjući da je ugovorena nabavka dva miliona ruskih vakcina.

Očekujem da do kraja marta, odnosno tokom prve polovine aprila, sva ugovorena količina vakcina bude isporučena Srbiji, rekao je on.

Popović je istakao da će vakcine koje su jutros stigle odmah biti dopremljene u Institut “Torlak”, odakle će biti distribuirane na punktove za vakcinaciju širom Srbije.

 

 

Izvor: Vlada Srbije