Stefanović na Sajmu naoružanja u Abu Dabiju

Stefanović na Sajmu naoružanja u Abu Dabiju

21/02/2021 Off By BERB

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović prisustvovao je danas, na poziv potpredsednika i premijera UAE, vladara i ministra odbrane Dubaija šeika Muhameda bin Rašeda al Maktuma, otvaranju 15. međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme “Idex 2021” u Abu Dabiju.

Stefanović se pre zvaničnog otvaranja Sajma neformalno susreo sa državnim ministrom odbrane Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamedom Ahmedom al Bovardijem al Falasijem.

On je tom prilikom istakao da je ovaj vodeći sajam naoružanja i opreme dobra prilika da naša odbrambena industrija prikaže ono što je stvorila u prethodnom periodu i što može da proizvede.

Potpredsednik Vlade je preneo da će se tokom ove manifestacije sastati sa ministrima odbrane iz više zemalja sveta, sa kojima će razgovarati o zajedničkoj saradnji, o onome što može da se uradi u složenom vremenu pandemije da bi naša vojska bila efikasnija i da imamo više zajedničkih vežbi kojima ćemo pomoći da multifunkcionalna operabilnost naše vojske bude dobra.

Tokom prvog dana Sajma, Stefanović je obišao štand JP “Jugoimport SDPR”, na kojem je predstavljen deo proizvodnog programa odbrambene industrije Srbije.

Ova međunarodna manifestacija održava se svake druge godine pod pokroviteljstvom predsednika UAE i vrhovnog komandanta Oružanih snaga te zemlje šeika Halife bin Zajeda al Nahjana.

“Idex” je jedina izložba u regionu Bliskog istoka i Severne Afrike na kojoj su predstavljene najsavremenije tehnologije za sve vidove oružanih snaga.

Sajam privlači pažnju državnih i vojnih predstavnika, odnosno korisnika sredstava naoružanja i vojne opreme, što je dobra prilika da svet vidi šta Srbija može da ponudi iz oblasti odbrambene industrije.

Smešten u Nacionalnom izložbenom centru u Abu Dabiju, ovogodišnji sajam, i u uslovima pandemije koronavirusa, okupio je više od 900 izlagača iz 59 zemalja, uz strogo poštovanje propisanih zdravstvenih zaštitnih i epidemioloških mera i za sprečavanje širenja bolesti COVID-19.

 

Izvor: Vlada Srbije/Foto: mod.gov.rs