Sastanak ministra Stefanovića sa ministrom odbrane Egipta Mohamedom

Sastanak ministra Stefanovića sa ministrom odbrane Egipta Mohamedom

21/02/2021 Off By BERB

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović sastao se danas na sajmu “IDEX 2021” u Abu Dabiju sa ministrom odbrane i vojne proizvodnje Arapske Republike Egipat general-potpukovnikom Mohamed Ahmed Zaki Mohamedom.

Stefanović i Mohamed izrazili su zadovoljstvo zbog prvog susreta dva ministra odbrane posle dugog vremenskog perioda, kao i prilike da razmotre mogućnosti za dalje unapređenje i razvoj saradnje u oblasti odbrane.

Prema rečima ministra Stefanovića, politički odnosi dve zemlje tradicionalno su dobri, prijateljski i partnerski, a dosadašnja saradnja u oblasti odbrane je dobra i kvalitetna. On je istakao mogućnost unapređenja saradnje dve vojske u okviru obuke i vežbi specijalnih jedinica, vojne industrije i vojnog obrazovanja.

Ministar odbrane Egipta istakao je da Republiku Srbiju i Arapsku Republiku Egipat vezuju istorijske veze i odnosi dugi više od 100 godina. On se saglasio da je saradnja kvalitetna i dodao da postoji prostor za njeno dalje unapređenje. Posebno je istakao da veruje u proizvode srpske odbrambene industrije.

Na sastanku su sagledane mogućnosti saradnje u narednom periodu, koje bi bile razmatrane na zasedanju Mešovitog vojnog komiteta, koji će biti održan u Kairu u julu ove godine. Ministar Mohamed uputio je poziv ministru Stefanoviću da u narednom periodu poseti Egipat.