NEBOJŠA STEFANOVIĆ PREDSTAVIO REZULTATE RADA MUP-A

NEBOJŠA STEFANOVIĆ PREDSTAVIO REZULTATE RADA MUP-A

24/04/2015 Off By
REZULTATIMINISTAR STEFANOVIĆ IZJAVIO JE DA JE SEKTOR UNUTRAŠNJE KONTROLE TOG MINISTARSTVA PODNEO 153 KRIVIČNE PRIJAVE PROTIV 141 POLICIJSKOG SLUŽBENIKA I 28 GRAĐANA ZA UKUPNO 202 KRIVIČNA DELA I DA JE NEOPHODNO POJAČATI UNUTRAŠNJU KONTROLU. ON JE PRECIZIRAO DA MEĐU KRIVIČNIM DELIMA PREOVLAĐUJU ZLOUPOTREBA SLUŽBENOG POLOŽAJA, PRIMANJE I DAVANJE MITA I FALSIFIKOVANJE SLUŽBENE ISPRAVE

Ranka Čičak

MINISTAR unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da je pronađen oružni list Saše Jankovića za pištolj CZ-99, koji je izdat dan pre tragičnog događaja u njegovom stanu 1993. godine. Stefanović je na predstavljanju rezultata rada MUP u proteklih godinu dana, rekao da će danas ili najkasnije sutra biti objavljena sva dokumenta koja MUP poseduje o smrti jednog mladića u stanu Jankovića, 1. aprila 1993. godine.
Ministar Stefanović izjavio je da je Sektor unutrašnje kontrole tog ministarstva podneo 153 krivične prijave protiv 141 policijskog službenika i 28 građana za ukupno 202 krivična dela i da je neophodno pojačati unutrašnju kontrolu. On je precizirao da među krivičnim delima preovlađuju zloupotreba službenog položaja, primanje i davanje mita i falsifikovanje službene isprave.
“Imamo nedovoljan broj pripadnika Sektora unutaršnje kontrole, penekad nemamo dovoljno kapaciteta da sprovedemo snažniju kontrolu unutar policije, a često se zbog nekoliko policajaca baca ljaga na celu službu”, ukazao je Stefanović i naglasio da je većina policajaca časna i poštena.
Podatak da je 141 policajac obuhvaćen krivičnim prijavama, prema njegovim rečima, govori o potrebi za oštrijom i ozbiljiniom borbom protiv korupcije u policiji. Stefanović izjavio je da je uveren da beogradska policija, u slučaju ranjavanja biznismena Milana Beka, na dobrom putu. On je podvukao da neće saopštavati rezultate istrage pre nego što počinilac bude uhvaćen.
“Mislim da beogradska policija ima dobre pravce rada i da će ti pravci dovesti do rezultata koje možemo da objavimo, ali ne pre hvatanja počinioca”, istakao je Stefanović.
Beko je ranjen u novembru prošle godine, ipred svoje kuće na Senjaku.
Stefanović saopštio je da je opšta stopa kriminala u Srbriji smanjena tokom proteklih 12 meseci za 7,5 odsto. Predstavljajući rezultate rada Ministarstva od 28. aprila prošle do 1. aprila ove godine ministar je naveo da je ukupan kriminal u Srbiji, u tom perodu, smanjen za 7,5 odsto. Stefanović je posebno naglasio da je u proteklih godinu dana zaplenjeno 3,1 tona narkotika, u odnosu na 2,5 tone koliko je bilo oduzeto u periodu 20013./2014. On je izrazo zadovoljstvo radom Ministarstva, dodajući i pored toga da postoji još puno prostora za rezultate.
Stefanović je, rekao da očekuje još više profesionalizma i zalaganja pripadnika MUP-a.
Rekao je da je kada je pre godinu dana preuzeo dužnost ministra unutrašnjih poslova znao da to neće biti lak zadatak, ali da nije očekivao koliko je “vruća” stolica u koju seda. S tim u vezi je ukazao da se Ministarstvo najpre suočilo sa majskim poplavama, dodajući da smatra da je pokazana ozbiljnost i odlučnost pripadnika ove institucije da pomogne da ovu nezapamćenu katastrofu građani što lakeše prežive i saniraju se štete. Takođe, prošlih godinu dana bilo je obeleženo i mnogim tragičnim slučajevima, navodeći između ostalog ubistvo Tijane Jurić, slučaj “Kantrimen” i nedavni pokušaj otmice male Maše. Prema njegovim rečima, iako je i ranije bio svestan važnosti i osetljivosti poslova koje obavlja policija, on je kao ministar video sa koliko izazova su suočeni pripadnici Ministarstva u cilju osiguranja da građani žive bezbedno.
“Pred nama su ozbiljne reforme, novi zakon o policiji čija rasprava je u toku, a očekujem usvajanje u junu. Očekujem da ćemo ovim zakonom moći da omogućimo da reforme u MUP-u teku brže nego danas i da policija dobije dodatnu snagu da se izbori sa svim novim okolnostima koje se dešavaju u savremenom svetu”, kazao je Stefanović.
Smanjenje nezaposlenosti, kreiranje novog privrednog ambijenta i značajan napredak Sbrije na ekonomskom polju su najznačajniji uspesi vlade u prvoj godini rada, kazao je Stefanović. Stefanović je ocenio da je Vlada Srbije u prvoj godini rada bila veoma uspešna i u prilog tome istakao otvaranje novih radnih mesta i smanjenje nezaposlenosti, a posebno u suočavanju sa uzašnim ekonomskim teretima.
“To je zaista veliki uspeh vlade i premijera Aleksandra Vučića, ako i ministara koji su u tome učestvovali, jer je to suštinski najvažnija stvar za ovu državu. Smanjenje nezaposlenosti, kreiranje novog privrednog ambijenta i značajan napredak Sbrije u ekonomskom delu su najznačajniji uspesi vlade”, ocenio je Stefanović. Ministar je podvukao da se oni, koji se bave poslovima bezbednosti, trude da stvore ključni preduslov za ulaganje u Srbiju. “Ako ne postoji bezbednost, ako imate zemlju koja nije sigurna i koja se ne bori protiv korupcije i kriminala, neće doći”, kazao je Stefanović.<


DANAS

samitSAMIT GRADONAČELNIKA: OVAJ DEO EVROPE SE MORA DRŽATI ZAJEDNO

“VEOMA SAM ZADOVOLJAN, ČESTITAM GRADU BEOGRADU NA ORGANIZACIJI KOJA DOKAZUJE DA ZNAMO BITI NA SVETSKOM NIVOU”, REKAO JE

 

samitSAMIT GRADONAČELNIKA: OVAJ DEO EVROPE SE MORA DRŽATI ZAJEDNO

“VEOMA SAM ZADOVOLJAN, ČESTITAM GRADU BEOGRADU NA ORGANIZACIJI KOJA DOKAZUJE DA ZNAMO BITI NA SVETSKOM NIVOU”, REKAO JE

bandićSAMIT GRADONAČELNIKA: BANDIĆ O SARADNJI DVE ZEMLJE I PRESTONICA SRBIJE I HRVATSKE

MILAN BANDIĆ, GRADONAČELNIK ZAGREBA, POMENUO DA NEMA NIKAKVIH PROBLEMA U SARADNJI SA PRVIM ČOVEKOM BEOGRADA SINIŠOM MALIM, KAO

hortikultura2013_4090_mOTVOREN 20. MEĐUNARODNI SAJAM HORTIKULTURE „BEOPLANFAIR”

RADENKO DURKOVIĆ JE NAGLASIO DA MEĐUNARODNI KARAKTER OVOG SAJMA, KAO I VELIKI BROJ DOMAĆIH I STRANIH IZLAGAČA IZ