Обележавање 99 година од првог листа „Борбе“

Обележавање 99 година од првог листа „Борбе“

20/02/2021 Off By BERB

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић присуствовала је обележавању 99 година од оснивања „Борбе“ и прве годишњице рада овог часописа у новом руху и том приликом истакла да је медијска сцена обогаћена новинама у којима већину садржаја чине текстови посвећени култури.

 

Гојковић је нагласила да је о значају културе за један народ, државу и друштво понекад излишно говорити, да се увек морамо подсетити колико је она битна за национални идентитет, за добру слику једне земље у свету и за стварање нових генерација које ће знати да само они народи и друштва који цене и негују своју традицију могу рачунати на будућност прожету оптимизмом.

„Зато је важно што ‘Борба’ чини већ годину дана, широкој јавности представити и уједно афирмисати теме у вези са културом, поготово у време глобалне технолошко-дигиталне револуције, која је, поред својих добрих страна, донела и мање интересовања за суштину, а култура јесте суштина“, рекла је Гојковић.

Напоменула је да је кроз читаву своју историју „Борба“ била нераскидиво везана за област културе и подсетила да је у њеним просторијама рођено  позориште „Атеље 212“, када је одиграна прва представа „Фауст“ у режији Мире Траиловић, у којој су играла многа позната имена нашег позоришта: Марија Црнобори, Мата Милошевић, Виктор Старчић, Љубиша Јовановић.

„Познат је занимљив детаљ да је ово позориште добило име по броју столица у Борбиној сали за састанке. Ту је први пут у Источној Европи одиграна представа ‘Чекајући Годоа’. За тадашњу Борбу писали су и извештавали великани наше културе – Иво Андрић, Милош Црњански, Добрица Ћосић, Слободан Селенић, да поменем само неке од знаменитих личности који су својим пером били део богате историје листа“, рекла је Гојковић.

Подсећајући да је на данашњи дан, пре скоро једног века,  започета богата и турбулентна историја медија који је прешао пут од симбола једног времена до, на срећу само привременог гашења, али и до поновног изласка из штампе, на радост многобројне читалачке публике, Гојковић је указала да се неспорни значај „Борбе“ огледа и у чињеници да је покренула бројна издања која су обележила деценије српског и југословенског новинарства.

Министарка културе и информисања је указала да је све ово показује колико је важно што „Борба“ поново излази и нагласила да са једне стране треба чувати традицију, с друге показати да штампани медији нису рекли своју последњу реч.

„Додала бих – посебно не медији као што је ‘Борба’ у свом новом издању, усмерена на друштвено битне теме, објективно и истинито извештавање лишено сензационализма. Данашња Борба спој је добре традиције и нове будућности“, рекла је Гојковић.