Investitori dobrodošli ali da poštuju zakone i ekološke norme

Investitori dobrodošli ali da poštuju zakone i ekološke norme

20/02/2021 Off By BERB

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva da proces izgradnje i rada fabrika, koje su potencijalni zagađivači bude otvoren za javnost, koja uz nadležne državne organe treba da spreči svako protivzakonito kršenje propisa i ekološka zagađenja.

 

Nedopustivo je da se javna rasprava o uticaju na životnu sredinu fabrike guma kineske kompanije „Linglong“ prvo Zrenjaninu, pa zatim u Novom Sadu održava u netransparentnim uslovima bez prisustva svih zainteresovanih strana.

Liga socijaldemokrata Vojvodine uvek će podržati otvaranje fabrika i novih radnih mesta, ukoliko investitori poštuju zakone naše države i propisane ekološke norme.

Dosadašnja praksa dovodi u pitanje dobre namere investitora, a saradnja državnih institucija, koja im omogućava da na sumnjiv i netransparentan način izvedu neophodne procedure potrebne za početak rada, nagoveštava pokušaj prikrivanja nelegalnih radnji, koje bi ugrozile građane i njihovu okolinu.

Nije kasno da se situacija u ovom i svim narednim sličnim slučajevima izmeni. Država i investitori samo treba da promene odnos prema zainteresovanoj javnosti, tako što će omoguće kontrolu i informacije o svim procesima, koji potencijalno mogu ugroziti zdravlje stanovnika i njihovu okolinu.

U suprotnom ukoliko se dozvoli kršenje zakona i ekološka šteta opasna po zdravlje građana radna mesta i bolji životni standard zaposlenih u takvim fabrikama biće previše skupo plaćena cena za ovakve rezultate.

Investitori moraju biti svesni da su dobrodošli u Srbiju ali da će svako kršenje zakona i ekoloških normi biti sankcionisano, da će biti pod budnim okom javnosti i naležnih državnih organa, koji neće dopustiti uništavanje područja u kome su fabrike podignute. Samo pod tim uslovima moguća je zdrava saradnja između naše države i investitora, jer je država dužna da štiti zdravlje, opstanak i interese svojih građana.