Ustoličen novi patrijarh srpski Porfirije

Ustoličen novi patrijarh srpski Porfirije

19/02/2021 Off By BERB

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i članovi Vlade Srbije prisustvovali su danas u Sabornoj crkvi svetoj arhijerejskoj liturgiji, na kojoj je svečano ustoličen novoizabrani srpski patrijarh Porfirije.

Liturgiji su prisustvovali i potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, ministarka pravde Maja Popović i ministarka, za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

U Sabornoj crkvi bili su i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, direktor BIA Bratislav Gašić, vršilac dužnosti direktora Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Vladimir Roganović i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Ustoličenju patrijarha prisustvovali su i beogradski muftija Mustafa Jusufspahić, nadbiskup Stanislav Hočevar, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Takođe, prisutni su bili i ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, princ Filip i princeza Danica Karađorđević i istaknute javne ličnosti.

Novi poglavar Srpske pravoslavne crkve, 46. po redu, primio je simbole patrijaršijskog dostojanstva – panagiju, žezlo i belu panu kamilavku.

 

Izvor: Vlada Srbije/Foto: Tanjug