Marijana Kolarić imenovana za direktora MSU u Beogradu

Marijana Kolarić imenovana za direktora MSU u Beogradu

18/02/2021 Off By BERB

Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je istoričarka umetnosti i kustoskinja Marijana Kolarić, imenovana danas na sednici Vlade Republike Srbije za direktora Muzeja savremene umetnosti (MSU) u Beogradu.

Kolarić je jedna od osnivača  Galerije „Novembar“ u Beogradu, gde je umetnička direktorka i glavna kustoskinja.

Ona je od 2011. do 2015. godine radila na poziciji stručne saradnice za kulturu u Gradskoj upravi grada Pančeva, a istovremeno od 2010. do 2017. godine kao nezavisna kustoskinja organizovala nekoliko izložbi u Srbiji i inostranstvu sa posebnim interesovanjem za umetnost i umetničke prakse zemalja jugoistočne Evrope, kao i fenomene koji proizilaze iz aktuelnih društvenih dešavanja.

Članica je odbora 58. Oktobarskog salona – Beogradskog bijenala od januara 2019. godine.

Bila je selektorka i kustoskinja 17. bijenala umetnosti „SEE Art Gates: Stanja stvarnosti u Srbiji“ (2016) kao i kustoskinja izložbe „Voyage: Putovanje kroz savremenu srpsku umetnost“ u Muzeju kineske umetnosti (China Art Museum) u Šangaju od novembra 2017. do aprila 2018. godine.

Diplomirala je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na katedri za istoriju umetnosti 2010. godine.

Upravni odbor Muzeja savremene umetnosti u Beogradu ocenio je Marijanu Kolarić kao najozbiljnijeg i najkvalitetnijeg kandidata za obavljanje čelne pozicije u ovoj ustanovi nakon njenog predstavljanja predloga kao strateškog dokumenta baziranog na obradi i unapređenju kolekcije, programskih sadržaja, ljudskih resursa, saradnje, publike i ostvarivanja sopstvenih sredstava, navodi se u saopštenju.

 

Izvor: Vlada Srbije