Srbija i Severna Makedonija za regionalnu saradnju

Srbija i Severna Makedonija za regionalnu saradnju

18/02/2021 Off By BERB

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković i ministar spoljnih poslova Republike Severne Makedonije Bujar Osmani ocenili su danas da su regionalna saradnja i izgradnja dobrosusedskih odnosa prioriteti u odnosima dveju zemalja.

Selaković je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova, posle razgovora sa Osmanijem, izjavio da će obe zemlje doprinositi inicijativi “mini  Šengen” na najbolji mogući način.

Konstatovali smo da su saradnja i građenje dobrosusedskih odnosa nesumnjivo prioritetno opredeljenje nas dvojice lično i naših ministarstava, rekao je Selaković.

On je istakao da su susreti zvaničnika dveju zemalja potvrda dobrosusedskih i kvalitetnih odnosa Srbije i Severne Makedonije, te da su na današnjem sastanku dogovorili češće susrete radi oživljavanja političkih konsultacija dvaju ministarstava.

Selaković je Osmaniju iskazao zahvalnost na podršci nastavku dijaloga Beograda i Prištine, prenevši da su razgovarali i o položaju nacionalnih manjina, te o početku rada Mešovite komisije za položaj nacionalnih manjina.

Osmani je rekao da je cilj njegove posete intenziviranje komunikacije i ocenio da je regionalna saradnja vrlo plodna i zbog Berlinskog procesa i inicijative “mini Šengen”, koja omogućava prelaženje svih birokratskih barijera i daje slobodu kretanja građanima u celom regionu.

On je ponovio zahvalnost Srbiji za donaciju vakcina protiv koronavirusa Severnoj Makedoniji, što je okarakterisao kao iskren izraz solidarnosti.

Mi treba da iskoristimo srpsko iskutvo u otvaranju poglavlja u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom. Sa žaljenjem moram da kažem da poslednja odluka da se ne odobri pregovarački proces za Severnu Makedoniju dovodi u pitanje kredibilitet proširenja EU, poručio je on.

Osmani je izrazio podršku dijalogu Beograda i Prištine koji treba da dovede do konačnog rešenja sa ciljem da se u celom regionu zatvore otvorena pitanja.

Ministri su izrazili nadu i da će uskoro biti otvoreni makedonski kulturni centrar u Beogradu i srpski kulturni centar u Skoplju.

 

Izvor: Vlada Srbije