Srbija veoma posvećena zaštiti svetske kulturne baštine

Srbija veoma posvećena zaštiti svetske kulturne baštine

18/02/2021 Off By BERB

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković razgovarala je danas sa predsednikom Komisije Republike Srbije za saradnju sa Uneskom Goranom Milašinovićem o saradnji u oblasti kulture sa ovom organizacijom Ujedinjenih nacija.

Gojković i Milašinović su istakli da je Srbija veoma posvećena zaštiti svetske kulturne baštine i da je zaštita kulturnog nasleđa izuzetno važna za očuvanja nacionalnog identiteta.

Oni su naglasili izuzetnu važnost zaštite naše baštine na Kosovu i Metohiji, i saglasili se da će Srbija nastaviti da ulaže napore u konzervaciju spomenika kulture na ovoj teritoriji, a posebno spomenika na listi svetske baštine u opasnosti.

Na sastanku je ukazano na to da je do sada Srbija upisala četiri elementa na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa, pri čemu je važno da Srbija nastavi aktivnosti na tom polju.

Sagovornici su naglasili i da Srbija vodi posebnu brigu o očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa, kao i da je u nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa  upisan 51 elemenat nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Gojković i Milašinović su razgovarali i o koordinaciji i daljim koracima sprovođenja ratifikovanih konvencija o merama za zabranu i sprečavanje nedozvoljenog uvoza, izvoza i prenosa svojine kulturnih dobara.

Takođe, bilo je reči i o koordinaciji i daljim koracima sprovođenja ratifikovanih konvencija o zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine i o očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa, potom haške konvencije i drugih.

Razmatrano je i predstojeće obeležavanje 150 godina od rođenja Jovana Dučića, u saradnji sa Bibliotekom Matice srpske, 2021. godine, kao i obeležavanje 150 godina od rođenja Nadežde Petrović 2023. godine, sa Umetničkom galerijom „Nadežda Petrović“ iz Čačka, u okviru Uneskovih proslava godišnjica rođenja ili smrti eminentnih ličnosti.

Gojković i Milašinović su razgovarali i o saradnji u oblasti informisanja sa Uneskom, posebno u oblasti medijske pismenosti i predstojećim aktivnostima na tom polju.