Brnabić uručila prvi kontingent vakcina “Sputnjik V” Crnoj Gori

Brnabić uručila prvi kontingent vakcina “Sputnjik V” Crnoj Gori

17/02/2021 Off By BERB

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić doputovala je večeras u Podgoricu avionom Vlade Republike Srbije sa donacijom od 2.000 doza vakcina “Sputnjik V”.

Na aerodromu u Podgorici premijerku Brnabić dočekali su predsednik Vlade Republike Crne Gore Zdravko Krivokapić i ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Premijerka Srbije rekla je, nakon predaje prvog kontingenta vakcina, da joj je izuzetno zadovoljstvo što je u Crnoj Gori i što može da uruči ovaj poklon.

Donela sam prve doze 2.000 vakcina i videćemo se uskoro kada budemo doneli i revakcinu. Ovo ne deluje kao velika količina vakcina, ali je dovoljna da se imunizuju ili zdravstveni radnici u crvenoj zoni ili korisnici i zaposleni u gerontološkim centrima. Ovo je za prvu liniju odbrane i pomoći će vam u borbi sa koronavirusom, istakla je premijerka Brnabić.

Ona je istakla da na ovaj način Srbija želi da otvori novo poglavlje u odnosima dveju zemalja.

Ovim želimo da odnosi budu između dva naroda kao između braće i sestara, najboljih i najvećih prijatelja. Želimo da gradimo mostove bratstva i prijateljstva sa Crnom Gorom, poručila je ona.

Brnabić je izrazila je divljenje time kako se Crna Gora bori sa pandemijom koronavirusa i navela da primećuje da je sve veći broj testiranih što je pravi vid borbe dok ne stigne vakcina.

Nama u Srbiji je drago što se nosite dobro sa pandemijom koronavirusa, istakla je Brnabić.

Premijerka je navela da je naročito u teškim vremenima solidarnost najvažnija i poručila da je Srbija spremna da donira još vakcina Crnoj Gori ukoliko to bude potrebno.

Mi smo ove vakcine dobili zahvaljujući ličnom prijateljstvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina i veliko mi je zadovoljstvo što smo mogli da izađemo u susret Crnoj Gori, rekla je premijerka.

Premijer Crne Gore zahvalio je premijerki Srbije na vakcinama.

Iskazujem zahvalnost državi Srbiji što nam je donela najdragoceniji poklon. Zdravlje je iznad svega, a solidarnost pre svega, rekao je Krivokapić i dodao da su vakcine koje je Srbija donirala toj zemlji dokaz velikog poštovanja koje Srbija iskazuje prema Crnoj Gori.

Krivokapić je izrazio nadu da će to biti novi početak razvoja međusobnih odnosa dveju zemalja.

Nadam se da će ovo biti novi početak razvoja naših odnosa, koji su jedno vreme bili u zastoju. Moramo da unapređujemo naše odnose u korist naših građana jer je to naša obaveza. Molim vas da iskažete zahvalnost građanima Srbije koji su se odrekli doza vakcina za građane Crne Gore i to nije prvi put u istoriji, poručio je Krivokapić.

 

 

Izvor: Vlada Srbije