Srbija lider u regionu u oblasti antidopinga

Srbija lider u regionu u oblasti antidopinga

17/02/2021 Off By BERB

Ministar omladine i sporta u Vladi Republike Srbije Vanja Udovičić učestvovao je danas u javnoj raspravi o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju dopinga u sportu, koja je održana u Velikoj sali Gradske opštine Stari grad.

Udovičić je tom prilikom istakao da je neophodno da se važeći zakon izmeni i dopuni kako bismo ga u potpunosti usaglasili sa domaćim pravnim okvirima, Svetskim antidoping kodeksom i pratećim međunarodnim standardima, koji su izmenjeni od početka ove godine.

Ministar je naveo da je Srbija u oblasti antidopinga do sada pokazala odlične rezultate, zauzimajući lidersku poziciju u regionu u ovoj oblasti, uz zverenje da će se ovim izmenama i dopunama ta pozicija zadržati i obezbediti da se i u narednom periodu u potpunosti ispuni vizija Ministarstva za nultom tolerancijom dopinga u sportu.

Prilikom izrade Nacrta ispunili smo širok konsultativni proces sa svima onima na koje će zakon direktno uticati, a kroz javne rasprave razmenjujemo mišljenja i iskustva s ciljem da budućim izmenama i dopunama sistem sporta još jednom zajedno podignemo za lestvicu više, poručio je Udovičić.

Ministarstvo omladine i sporta kontinuirano radi na sprečavanju negativnih pojava u sportu, uspostavljajući zakonske okvire i inicirajući edukacije i bolju informisanost svih subjekata u sistemu sporta, kako bi se podigla svest o štetnim posledicama dopinga po zdravlje i karijeru sportista.

Promocija zdravog stila života i „fer-pleja” kao jedinih pravih izbora na putu do sportskih dostignuća u fokusu su rada Ministarstva.

U javnoj raspravi su učestvovali i predstavnici Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije, Antidoping agencije Republike Srbije, Sportskog saveza Srbije, Sekretarijata za sport i omladinu Grada Beograda, kao i nacionalnih granskih i teritorijalnih sportskih saveza, navodi se u saopštenju Ministarstva omladine i sporta.

 

Izvor: Vlada Srbije