Raste broj pacijenata sa težom kliničkom slikom

Raste broj pacijenata sa težom kliničkom slikom

12/02/2021 Off By BERB

Direktor Klinike za infektivne bolesti KCS i član Kriznog štaba Goran Stevanović izjavio je danas da broj obolelih od koronavirusa raste, a samim tim i potreba za hospitalizacijom, i najavio da će tokom praznika biti duplirane smene u kovid ambulantama jer se očekuje povećanje broja pregleda.

Stevanović je, nakon sastanka koji je ministar zdravlja Zlatibor Lončar održao sa direktorima kovid bolnica, izrazio zabrinutost zbog porasta broja novozaraženih, koji je usledio nakon trenda opadanja.

On je podsetio na to da su iz kovid sistema izašli KBC Zvezdara i KBC Bežanijska kosa, dodajući da nema mogućnosti da još neka bolnica pređe u nekovid, odnosno redovan režim rada.

Prema njegovim rečima, sada su kod pacijenata zastupljene teže kliničke slike sa neizvesnijim ishodom lečenja, pri čemu je primećeno da jedan broj inficiranih provodi vreme na zimovanjima i skijanju, kao i da disciplina popušta.

Stevanović je istakao da je sada prelomni trenutak da se situacija stabilizuje i u tom smislu apelovao na sve da se pridržavaju mera i daju vakcinaciji vremena da počne da reaguje i zaštiti stanovništvo kako bismo se svi vratili normalnom životu.

Prva doza ne garantuje zaštitu i zbog toga je potrebna i druga doza vakcine. Ima pacijenata koji su se inficirali nakon prve primljene doze, rekao je on i naglasio da tu infekciju nije izazvala vakcina, već da ona nije imala dovoljno vremena da deluje.

Stevanović je pozvao građane koji planiraju da provedu predstojeći praznik na nekoj planini i odmoru da se pridržavaju mera.

 

 

Izvor: Vlada Srbije/Foto: Tanjug