Изложба „Сретен Стојановић. Врлине карактера и материјала“ отворена у Народном музеју

Изложба „Сретен Стојановић. Врлине карактера и материјала“ отворена у Народном музеју

12/02/2021 Off By BERB

Министарка Марија Обрадовић отворила је данас, поводом обележавања Дана државности – Сретења, изложбу „Сретен Стојановић. Врлине карактера и материјала“, у Народном музеју.

 

Она је захвалила Народном музеју што изложбом, која је посвећена нашем прослављеном академику и вајару Сретену Стојановићу, обележава Дан државности и уједно поново отвара своја врата грађанима, да се упознају са животом и делом уметника кроз ову величанствену изложбу.

Обрадовић је поручила да пред величином живота и опуса Сретена Стојановића можемо само да останемо неми, јер смо занемарили овог великог аутора и дозволили да, не само он, већ и други наши највећи умови буду третирани на начин на који то не заслужују. Она је истакла да је наша мисија, али и мисија Народног музеја, да грађанима, а пре свега младима и деци, отворимо врата овог обновљеног и уређеног здања и представимо дела и животе свих помало заборављених и скрајнутих бисера наше уметности.

„Исто као што је живот и дело Сретена Стојановића представљало доказ да упорношћу и залагањем за праве вредности и циљеве може да се достигне успех и остави траг у вечности, тако нека и наш Народни музеј превазиђе све проблеме и остане путоказ за будуће генерације“, поручила је министарка Обрадовић.

О самој изложби говорили су Бојана Борић Брешковић, в.д. директора Народног музеја и Дарко Танасковић, председник УО Народног музеја, истакавши значај дела Сретена Стојановића чије је стваралаштво обележило 20. век.

Поставка изложбе „Сретен Стојановић. Врлине карактера и материјала“, ауторке Вере Грујић, броји 64 дела нашег великог уметника и биће отворена за посетиоце од 12. фебруара до 11. априла 2021. године.