Usvojen novi paket pomoći privredi i građanima

Usvojen novi paket pomoći privredi i građanima

11/02/2021 Off By BERB

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić saopštila je da je Vlada na današnjoj sednici usvojila treći paket ekonomskih mera pomoći građanima i privredi, vredan 249 milijardi dinara.

Brnabić je, na predstavljanju ovih mera u Palati Srbija, objasnila da će one pomoći da se smanje negativne posledice koronavirusa, da ljudi sačuvaju radna mesta, da privreda ne izgubi “kiseonik”, ali i da građani prežive ova teška vremena.

Država je na ovom paketu mera počela da radi još krajem 2020. godine, ukazala je ona i dodala da je novi paket bio potreban jer je bilo očigledno da će se kriza izazvana pandemijom nastaviti i u ovoj godini.

Prema njenim rečima, prethodna dva paketa bila su od velike pomoći privredi da preživi ovaj težak period, koji je u ekonomskom smislu najteži od Drugog svetskog rata.

Premijerka je naglasila da se država borila na dva fronta – zdravstvenom i privrednom, podsetivši na to da je ona vodila zdravstveni deo Kriznog štaba, dok je predsednik Republike vodio ekonomski deo i učestvovao u kreiranju sva tri paketa mera pomoći.

Srbija je na oba fronta uspela da ostvari fenomenalne rezultate. Danas čitav svet govori o Srbiji kao modelu u borbi protiv koronavirusa i nadam se da će se za nekoliko meseci govoriti o privrednom uspehu Srbije, kao što se sada govori o uspehu naše zemlje u vakcinaciji, naglasila je Brnabić.

Ona je, kao rezultat ostvarenja svega što je država postigla kroz prethodna dva paketa podrške, navela to da smo prošle godine imali pad BDP-a od samo jedan odsto, što je bio najbolji ekonomski rezultat u Evropi.

Međutim, ti rezultati nisu samo u BDP-u. Tokom 2020. godine, kada je čitava svetska privreda trpela, naša industrijska proizvodnja je bila za 0,4 odsto veća nego u 2019. godini, ukazala je premijerka.

Takođe, kako je dodala, prošle godine registrovano je za 50.500 više zaposlenih, a tokom 2020. porastao je i izvoz, koji je iznosio 17,5 milijardi evra, dok je u 2019. godini bio 17,1 milijardu evra.

Prema njenim rečima, plate i penzije su nastavile da rastu, tako da je prosečna plata u novembru iznosila 518 evra, dok je inflacija ostala stabilna i iznosila 1,6 odsto.

Javni dug je pod kontrolom, što je neubičajeno za ovu godinu. Kada su najuspešnije ekonomije imale značajno povećanje javnog duga, kod nas je on i dalje ispod 60 odsto, to jest 56,8 odsto BDP-a, precizirala je ona.

Brnabić je istakla da su dva paketa pomoći bila uspešna i dobro osmišljena, ali i da je naša privreda bila “žilava”, naglasivši da su i strani investitori nastavili da ulažu i da zapošljavaju, ali i da proizvode i izvoze.

Srbija je, kako je podvukla, pokazala da je jaka i stabilna država i da građani i privreda mogu da računaju na nju u najtežim trenucima.

Treći paket mera podrške treba da nastavi u tom pravcu, odnosno ponovo država daje podršku ne samo privredi, već i punoletnim građanima, a posebno penzionerima, precizirala je ona.

Ministar finansija Siniša Mali preneo je da je Vlada na današnjoj sednici usvojila sve akte vezane za treći paket pomoći privredi i građanima, navodeći da su sva tri paketa ukupno vredna 953 milijarde dinara, odnosno približno osam milijardi evra.

On je objasnio da su trećim paketom mera, za razliku od prva dva, uključena i velika preduzeća koja takođe trpe posledice pandemije.

To je, kako je precizirao, dodatnih 300.000 zaposlenih u velikim preduzećima, što uz 1.050.000 preduzetnika i zaposlenih u mikro, malim i srednjim preduzećima, znači da pomoć može da koristi ukupno 1,4 miliona zaposlenih u privatnom sektoru.

Direktnu podršku države u visini od jednog i po minimalca dobiće ukupno 1.505.093 preduzetnika i zaposlenih u mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima u našoj zemlji, a paket uključuje i novčanu pomoć građanima.

Mera koja se tiče isplate minimalnca stupa na snagu od 1. marta, prva isplata biće u aprilu, druga u maju i treća u junu. Ona ne uključuje banke i finansijske institucije.

Pored jednog i po minimalca, podršku u visini od još jednog punog minimalca dobiće ugostitelji, turstičke agencije, licencirani turistički vodiči i pratioci, hoteli, odmarališta i rentakar agencije.

Gradski hoteli dobiće još jednu vrstu direktne podrške države u visini od 350 evra po individualnom ležaju i 150 evra po smeštajnoj jedinici. Tu vrstu pomoći gradski hoteli su imali i krajem prošle godine.

Direktnu podršku dobiće i sektor prevoznika putnika i drumskog saobraćaja i autobuskih stanica, a koja podrazumeva 600 evra po autobusu u periodu od šest meseci.

Kako bi se očuvala likvidnost privatnog sektora, država je odlučila da produži postojeću garantnu šemu, a biće uspostavljena i nova garantna šema za podršku najugroženijim preduzećima.

Detalji nove garantne šeme biće određeni kroz pregovore sa bankama, a u cilju postizanja najboljih uslova za ugrožena preduzeća.

Jednokratnu pomoć od 50 evra dobiće 1,7 miliona penzionera, dok će penzioneri dobiti još 60 evra, kao i ostali punoletni građani.

Ukupno će pomoć od 60 evra dobiti 6.118.911 punoletnih građana, a ta mera će se sprovesti kroz dve uplate, u maju i novembru.

Ministar je najavio da će u aprilu biti usvojeni zakoni neophodni za sprovođenje trećeg paketa pomoći, navodeći da je naša zemlja za dosadašnje ekonomske mere za ublažavanje posledica COVID-19 dobila pohvale od MMF-a, Svetske banke i drugih institucija.

On je podvukao da učešće javnog duga Srbije i uz treći paket pomoći privredi i građanima neće preći 60 odsto BDP-a, i poručio da država vodi odgovornu ekonomsku politiku i da smo očuvali makroekonomsku stabilnost.

Prema njegovim rečima, država hoće da pomogne građanima i privredi i da ih spremi za vreme nakon pandemije, kako bismo napravili proboj i na svetska tržišta i ostvarili brži razvoj.

On je napomenuo da ove godine ohrabruje to što su brojke iz januara mnogo bolje nego što se očekivalo i da je, umesto planiranog deficita u budžetu od 13,4 milijarde dinara, ostvaren suficit od 13,3 milijarde dinara.

U skladu s tim, ministar je rekao da se očekivalo da tokom uplate prve rate odloženih poreza i doprinosa bude uplaćeno 3,4 milijarde dinara, a uplaćeno je 4,5 milijardi dinara ili 30 odsto više od planiranog, što znači da su neke firme platile i više rata odjednom.

Mali je podsetio na to da su ove obaveze podeljene na 24 rate i da će se narednih dana uraditi detaljnija analiza uplate prve rate.

Istovremeno, on je preneo da je sa jučerašnim danom završena isplata za više od 1,7 miliona penzionera uvećane januarske penzije za 5,9 odsto, po švajcarskoj formuli.

Mali je najavio da će tri obveznice Republike Srbije od juna biti uključene u JP Morgan indeks zemalja u razvoju, objasnivši da u taj indeks ulaze samo obveznice zemalja koje su dovoljno kredibilne i gde ima dovoljno likvidnosti.

 

Izvor: Vlada Srbije