Почетак изградње топловода Обреновац – Нови Београд могућ у јуну ове године

Почетак изградње топловода Обреновац – Нови Београд могућ у јуну ове године

10/02/2021 Off By BERB

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас, после састанка Радне групе за праћење активности на реализацији Пројекта “Топловод Обреновац – Нови Београд”, да би изградња топловода могла да почне ове године у јуну.

 

Михајловићева је рекла да је реч о пројекту вредном 194 милиона евра, који је важан и за Град Београд и за Републику Србију, јер ће омогућити повећање енергетске ефикасности, коришћење нових енергената, као и да се топлотна енергија добија по нижој цени.

”Београд је највећи град у Србији и веома је важно да енергетски биланс Београда буде одржив и да се повећава енергетска ефикасност. Показали смо на претходним пројектима да кад Влада Србије и Град Београд раде заједно, можемо да направимо резултат. Верујем да ће тако бити и овог пута и да ћемо успешно решавати све проблеме и да ћемо за неколико година имати завршен овај пројекат, који између осталог укључује изградњу 28 километара топловода и четири пумпне станице”, рекла је Михајловићева.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је да је изградња топловода Обреновац – Нови Београд пројекат који се помиње неколико деценија и да ће сада коначно бити реализован. Он је навео да ће пројекат омогућити да се топла вода која се тренутно баца у Саву, и због које је Сава неколико степени топлија, користи за грејање, што ће поред сигурног снабдевања топлотном енергијом имати и позитиван утицај на животну средину.

”На данашњем састанку утврдили смо динамику активности, како би радови могли да почну ове године, надамо се у јуну”, рекао је Весић.

Састанку Радне групе присуствовали су и представници ЕПС-а, ЕМС-а, „Електродистрибуције Србије“, „Београдских електрана“, као и представници Министарства рударства и енергетике, Министарства финансија и Града Београда.