Vučić o pismu Bajdena: U Vašingtonu sam rekao šta mislim o međusobnom priznanju

Vučić o pismu Bajdena: U Vašingtonu sam rekao šta mislim o međusobnom priznanju

07/02/2021 Off By BERB

Izvor: N1, RTS, Beta /Foto: Tanjug

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se na pismu-čestitki američkom predsedniku Džou Bajdenu, u kome se pored uobičajenog isticanja posvećenosti unapređenju ekonomske saradnje, regionalne stabilnosti i demokratskih vrednosti, nedvosmisleno poziva na međusobno priznanje Srbije i Kosova kao posledice. Kaže da je, već jednom u Vašingtonu rekao šta misli o priznanju i da njegov odgovor neće biti drugačiji.

 

„Dobio sam čestitku predsednika Bajdena. Hvala mu za čestitku. A što se tiče međusobnog priznanja to ne stoji u aktu nijedne svetske organizacije. Mi razumemo da je to nova američka politika. Bio je pokušaja da se taj termin nametne kao nešto što je trebalo da prihvatimo kao konačno rešenje u Vašingtonu. Već sam jednom u lice rekao šta mislim o priznanju i moj odogovor neće biti drugačiji“, istakao je predsednik Vučić, a prenosi RTS.

On je dodao da „nije prijatno“ što je jasno da će američka spoljna politika ići u pravcu priznavanja nezavisnosti Kosova.

Njegov posao je, kaže, da čuva i štiti interese Republike Srbije i za nas je Sretenje crveno slovo.

„Za nas je to mnogo važnija stvar nego albanske i američke želje. Imamo i mi želje, već i drugačiju realnosti, a imamo i slobodarsku tradiciju svog naroda. To nije prijatno jer vam je jasno da će cela američka spoljno-politička inicijativa ići u tom smeru“, naveo je Vučić.

„Mi razumemo da je to nova američka politika, bilo je pokušaja da se taj termin nametne kao nešto što je trebalo da prihvatimo kao konačno rešenje i u Vašingtonu. Već sam im jedanput u lice rekao u Beloj kući šta mislim o međusobnom priznanju i moj odgovor neće biti drugačiji“, rekao je Vučić medijima.

„Mnogo toga smo započeli i napravili na Sretenje. Sretenje je za nas mnogo važnija stvar nego što su albanske i američke želje. Imamo i mi ne samo želje već i drugačiju realnost i slobodarsku tradiciju“, dodao je srpski predsednik.

Ističe da je naše da snažimo našu zemlju u ekonomskom smislu, da čuvamo mir, da ne odgovaramo srcem.

„A verujte mi da bih imao mnogo šta da vam odgovorim, ali to ne bi donelo veliku sreću našoj državi“, istakao je Vučić.

Vučić je ocenio i da se „komplikuju stvari“ oko Kosova i Metohije i Republike Srpske (RS).

On je pozvao Srbe na Kosovu i Metohiji da glasaju za Srpsku listu na izborima 14. februara, navodeći da je važno da imaju svoje predstavnike u „privremenim organima vlasti“ koje bi kako je rekao, „mogle da drže sigurnu i čvrstu vezu sa svojom Srbijom“.

Komentarišući izjavu bivšeg kosovskog premijera i lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja o ujedinjenju svih Albanaca, Vučić je kazao da je Haradinaj „veoma opasan čovek“ koji ne laže kada govori o ujedinjenju Kosova i Albanije.

„Oni sve vreme idu s tim, samo je pitanje kad će doći do zida“, kazao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Pančevu, gde je prisustvovao prikazu sposobnosti delova jedinica Vojske Srbije (VS).

Dodao je da mu Haradinaj „drugi put“ preti rušenjem s vlasti, i da je to prvo, kako se izrazio, „obećao“ do Svetog Nikole 2019. kad su bili protesti u Beogradu.

„Uvek je to moguće, Haradinaj je ozbiljan političar i veoma opasan čovek, u svakom smislu. Suviše sam mali da bih mogao da se suprotstavim svima u okruženju ili najvećoj svetskoj sili koja od nas zahteva međusobno priznanje ali sam dovoljno veliki da ne učestvujem u ponižavanju sopstvenog naroda ili u rušenju sopstvene države“, kazao je Vučić.

Od srede, četvrtka, mnogo više vakcina

On je najavio da će od sredine naredne nedelje biti nastavljena masovna vakcinacija građana portiv korona virusa i da će od „srede, četvrtka“ Srbija imati „mnogo više vakcina“.

„Verujem da za dva dana kreće snažna revakcinacija, važno je da ljudi znaju da će im ozbiljna zaštita biti pružena tek posle revakcinacije i kad prođe još par dana ali ćemo od srede, četvrtka krenuti u dalju masovnu vakcinaciju. To je najvažnije za naše ljude, šta će biti s njihovim zdravljem i kakvi su nam planovi za budućnost“, kazao je Vučić.

U Pančevu gde je prisustvovao prikazu sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije (VS), Vučić je rekao da je ponosan što Srbija ima „bolji informacioni sistem“ od SAD kad je u pitanju vakcinacija.

„Oni su to platili 44 miliona dolara, mi nismo. Ponosan sam što imamo jedan od najboljih informacionih sistema na svetu, ponosan sam i na naše lekare, medicinske sestre koji nas i leče od korone i daju vakcine“, kazao je Vučić.