Помоћ Русије у успостављању капацитета за производњу вакцине

Помоћ Русије у успостављању капацитета за производњу вакцине

05/02/2021 Off By BERB

Све је спремно за долазак руских стручњака у Србију, очекујемо да ће Србија у будућности производити вакцину “Спутник Ве” на својој територији, истакао је министар за иновације Ненад Поповић после састанка који је у Москви одржао са руским министром индустрије и трговине Денисом Мантуровим.

 

Састанак Поповића и Мантурова заказан је по хитној процедури, одмах након телефонског разговора председника Александра Вучића и председника Владимира Путина, током којег су два лидера потврдила највиши ниво сарадње две земље.

”Одмах након разговора председника Вучића и Путина, по налогу нашег председника, долетео сам са својим тимом у Москву како бисмо одржали припремне састанке са руском страном уочи њихове посете Србији. Министар Мантуров је исказао пуну посвећеност овом процесу и истакао да је Србија приоритет за Руску Федерацију када је у питању заједничка производња вакцина, али и наставак испоруке вакцина Србији”, рекао је Поповић.

Поповић је истакао да ће руску делегацију предводити представници Министарства индустрије и трговине Русије, а да ће је чинити водећи технолози чувеног института Гамалеј, представници руских власти надлежних за ауторизацију вакцине, као и челници Руског фонда директних инвестиција, једне од кључних руских институција у производњи и дистрибуцији вакцина.

“Задатак ове делегације је да утврди колико брзо и у ком обиму можемо да започнемо производњу руске вакцине у Торлаку. Састав руске делегације показује да је Русија веома заинтересована да помогне Србији да у што краћем року успостави капацитете за производњу вакцине. Члан руске делегације биће и један од главних технолога који је развијао вакцину “Спутњик Ве” и који је обучавао све руске произвођаче како да производе ову вакцину”, рекао је Поповић.

После састанка Поповића и Мантурова одржан је састанак оперативних тимова за припрему посете руских стручњака Србији.