Ponuda države frilenserima ne važi za izdavanje stanova, kockanje i kriptovalute

Ponuda države frilenserima ne važi za izdavanje stanova, kockanje i kriptovalute

05/02/2021 Off By BERB

Izvor: N1/Foto: Filip Krainčanić, Nova.rs

 

Građani koji su proteklih pet godina zarađivali preko interneta izdajući svoje stanove, kuće, apartmane i tako ostvarili prihod iz inostranstva – neće imati mogućnost da odlože svoj poreski dug po modelu koji je Vlada Srbije danas ponudila frilenserima. Isto važi i za one koji su trgovali i posredovali u trgovini kriptovalutama, ali i za one koji su se kockali “onlajn”, tačnije – ostvarili iz inostranstva dobitke od igara na sreću koji nisu u skladu sa Zakonom o igrama na sreću.

 

Da reprogram poreza i doprinosa ponuđen frilenserima ne važi za one koji iz inostranstva prihoduju od izdavanja nekretnina, kockanja i kupoprodaje kriptovaluta upravo su obelodanili Poreska uprava Srbije i Ministarstvo finansija. Oni su, stavljajući obaveštenje frilenserima na svoje internet sajtove, pozvali radnike na internetu da regulišu svoje obaveze.

Na ovaj korak su se odlučili, kako je istaknuto u saopštenju Vlade Srbije „s obzirom na to da predstavnici Udruženja radnika na internetu nisu prihvatili pomenute predloge“.

Podsetimo, ranije danas neuspešno su okončani pregovori države sa predstavnicima frilensera.

Država je, konkretno, frilenserima ponudila obustavu kontrole od strane poreznika i naplatu poreza i doprinosa na prihode koje iz inostranstva ostvaruju radnici na internetu do usvajanja izmena Zakona o porezu na dohodak građana. Izmene ovog zakona će se, tvrde u Ministarstvu finansija, usvojiti do maja ove godine, što je rok koji se navodi i na sajtovima ministarstva i Poreske uprave.

Dalje, visina obaveze frilenserima utvrđuje se rešenjem Poreske uprave i taj iznos plaća se u ratama u periodu do 10 godina.

Predviđeno je da se priznaju normirani troškovi u visini od 43 odsto ostvarenih prihoda. To, najjednostavnije rečeno znači da se od prihodovanih 100 evra, oduzima 43 evra, dok ostatak od 57 evra čini poresku osnovicu.

Predviđen je i otpis kamate, ili kako je to na sajtu Poreske uprave rečeno: „Kamata na prethodno nastale obaveze se ne obračunava za period do donošenja rešenja Poreske uprave“.

„Predlog Vlade Srbije ne odnosi se na prihode od izdavanja nepokretnosti, posredovanja i trgovine kriptovalutama, dobitaka od igara na sreću koji nisu ostvareni u skladu sa Zakonom o igrama na sreću“, ističe se u obaveštenju i dodaje da će radnopravni status za fleksibilne oblike rada biti uređen posebnim zakonom.

Frilenseri, pak, nisu zadovoljni ponuđenim rešenjem. Smatraju ga – potpuno neprihvatljivim.

Tako navode predstavnici Udruženja radnika na internetu koji su učestvovali u pregovorima, jer – predstavnici Vlade nisu, kako ističu, usvojili zahteve i argumente udruženja da se problem reši na obostranu korist.

„Ne vidimo da su iskazali ni minumim razumevanja za probleme koji su sami izazvali dogogodišnjim nečinjenjem, a potom naprasnim delovanjem Poreske uprave i hajkom na ljude koju su pošteno radili i izdržavali se, dok oni nisu radili ništa. Mi sa našom borbom nećemo i ne možemo stati. Pozivamo sve ljude da iskažu šta misle o predlogu Vlade, na Fejsbuku, u medijima, na protestima, svuda“, navelo je Udruženje i najavilo objavu narednih koraka.