Момировић:  Најзначајнији пројекат изградње комуналне инфраструктуре у Србији

Момировић: Најзначајнији пројекат изградње комуналне инфраструктуре у Србији

05/02/2021 Off By BERB

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије Томислав Момировић и директор China Road and brige corporation-а г-дин Џанг Сјаојуен данас су свечано потписали комерцијалне уговоре о пројектовању и извођењу радова на изградњи комуналне инфраструктуре и о пројектовању и извођењу радова на изградњи инфраструктуре за одлагање комуналног чврстог отпада у Републици Србији.

 

Ови уговори између компаније China Road and brige corporation и Министарства грађевинарства, саобраћаја и ифраструктуре, омогућиће стварање услова да велики број општина и градова у Србији реше своје деценијске проблеме у вези  пречишћавања отпадних вода и одлагања и третмана чврстог отпада.  Пројекат изградње комуналне инфраструктуре и инфраструктуре за одлагање комуналног чврстог отпада предвиђен je Програмом ”Србија 202-2025’’ и сврстава  се тренутно у највреднији пројекат који се реализује у Републици Србији.

,,Овај пројекат је предвиђен програмом ”Србија 2020-2025” и инициран је од стране председника Вучића и Владе Републике Србије са намером да Србија храбро закорачи у будућност и да на темељима фискалне консолидације и успона Србије створи једну модерну, функционалну државу у којој ћемо имати најмодерније саобраћајнице, најбрже железничке линије, дигиталне аутопутеве, али и еколошки безбедно окружење у којем живимо”  рекао је Момировић.

Уговорима ће бити омогућено пројектовање и извођење радова на изградњи постројења за пречишћавање отпадних вода, канализационе мреже и пумпних станица у  65 општина и градова, на укупно 73 локације, као и санација или изградња регионалних депонија на 6  локација.  Уговорима  су предвиђени и рокови изградње и они за сваки појединачни пројекат износе 39 месеци за завршетак сваког појединачног објекта, рачунајући и пробни рад, а од дана издавања прве грађевинске дозволе, у било којој општини почиње да тече апсолутни рок за завршетак изградње у свим јединицама локалне самоуправе и тај рок је 5 година. Вредност ових уговора је 3, 2 милијарде евра.

Примена одобрене технологије за пречишћавање отпадних вода  подразумева и укључује и третман муља, чиме се трајно решава овај проблем и тиме се утиче на заштиту животне средине и изглед градова.

,,Уговором је предвиђено и обавезно ангажовање српских подизвођача од стране наших кинеских партнера, компаније CRBC, и то у проценту не мањем од 49% укупно ангажованих подизвођача’’ нагласио  је Момировић.

Њ.Е. Амбасадорка НР Кине Чен Бо истакла је да Кина поклања велику пажњу заштити животне средине: ,,Кинеска предузећа располажу најнапреднијом технологијом и опремом за изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода и депонија, и потпуно су способна да изграде поменуте објекте по европских стандардима”.

Уговори су израђени по моделу ”жутог фидика” и укључују пројектовање и извођење радова од стране кинеског партнера, а свака општина и град који су обухваћени овим уговорима имаће својство инвеститора за радове на својој територији.

Сви предвиђени радови и изградња објеката биће спроведени у складу са српским прописима, али и европским директивама из ове области, са највишим стандардима и  применом најновијих  технологија.