Kultura podnela veliku žrtvu u doba pandemije

Kultura podnela veliku žrtvu u doba pandemije

04/02/2021 Off By BERB

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković ocenila je da su u prethodnom periodu ustanove kulture bile potpuno zapostavljene, u mnogima nije bilo upravnika i direktora, navodeći kao primer to da je mandat prethodnom upravniku Narodne biblioteke Srbije istekao pre dve godine.

Gojković je u izjavi za Televiziju Prva najavila da će novi upravnik Narodne biblioteke Srbije biti pisac Vladimir Pištalo, dobitnik NIN-ove nagrade za roman “Tesla, portret među maskama” i nagrade Narodne biblioteke Srbije za najčitaniji roman, a koji je odlučio da se zbog toga vrati iz SAD i posveti radu u ovoj ustanovi kulture.

Potpredsednica Vlade je podsetila na nedavnu krađu u Muzeju Karađorđa u okolini Velike Plane, kao i na veliku pljačku Muzeja primenjene umetnosti pre godinu dana, rekavši da moramo da razmislimo o tome da li su javne nabavke u ovakvom segmentu nešto što može da obezbedi sigurnost.

Gojković je, odgovarajući na pitanje o situaciji u kulturi izazvanoj pandemijom COVID-19, predočila da je kultura jedna od velikih žrtava ove globalne zdravstvene krize i da je stradala svuda u svetu, pa i u Srbiji.

Ona je napomenula da se u Kriznom štabu zalagala za to da, kada je to epidemijska situacija dozvolila, bude produženo radno vreme ustanova kulture, kao i da umetnici, glumci, scenski radnici budu prioriteti prilikom vakcinisanja, kako bi institucije kulture što pre mogle normalno da rade.

Zahtevaću i dalje, kako se situacija bude poboljšavala i dobijemo još veći broj vakcinisanih, da ustanove kulture imaju svoje uobičajeno radno vreme, poručila je potpredsednica Vlade.

 

Izvor: Vlada Srbije