Stranci čine samo 0,8 odsto vakcinisanih u Srbiji

Stranci čine samo 0,8 odsto vakcinisanih u Srbiji

04/02/2021 Off By BERB

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije Mihailo Jovanović izjavio je danas da stranci koji žive i rade u Srbiji imaju pravo da budu vakcinisani, ali po prioritetima koje je definisala država.

Jovanović je u izjavi za agenciju Tanjug objasnio da je sistem za iskazivanje interesovanja za vakcinaciju protiv COVID-19 napravljen tako da preko portala mogu da se prijave državljani Srbije, stranci sa boravištem, pa čak i stranci koji nemaju boravište u Srbiji.

On je rekao da je namera bila da se u sistemu prate svi koji žele da se vakcinišu, preciziravši da se do sada više od 8.000 stranaca prijavilo za vakcinu, a da je vakcinisano približno 4.000 njih, što je svega 0,8 odsto od ukupnog broja vakcinisanih.

Bez obzira na to da li je ro državljanima Srbije ili strancima, za vakcinaciju se pozivaju svi prema kriterijumima koje je propisao Institut Batut, naglasio je Jovanović i dodao da su prvi prioritet zdravstveni radnici i stariji od 75 godina, zatim starosna grupa građana od 65 do 74 godine, oni koji imaju višestruka oboljenja i prosvetni radnici.

Direktor Kancelarije je, povodom navoda pojedinih medija da stranci dolaze u Srbiju i da se vakcinišu za 70 evra, istakao da je to apsolutno nemoguće i da je vakcinacija u Srbiji besplatna.

On je, govoreći o imunizaciji hrvatske književnice Vedrane Rudan u Srbiji, naveo da svi koji su se prijavili preko eUprave, a obavljaju neku delatnost u Srbiji, bez obzira na to da li su državljani naše zemlje ili ne, mogu biti pozvani na vakcinaciju, u odnosu na grupu prioriteta kojoj pripadaju.

Građani ne treba da strepe, vakcina ima dovoljno i svi će dobiti poziv. Sistem koji je Vlada Srbije uspostavila je objektivan, a građani se pozivaju u skladu sa njihovim izborom vakcine, ali i na osnovu kriterijuma koje su propisali Institut Batut i Ministarstvo zdravlja, poručio je on.

 

Izvor: Vlada Srbije/Foto: Tanjug