Сарадња у електроенергетици са руском компанијом „Kварц – нове технологије“

Сарадња у електроенергетици са руском компанијом „Kварц – нове технологије“

02/02/2021 Off By BERB

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, састала се данас са Дмитријем Малисевим и Јевданом Андрејем Владимировичем, акционаром и генералним директором руске компаније „Kварц – нове технологије“ и са њима разговарала о могућностима сарадње у енергетском сектору.

 

Михајловићева је овом приликом истакла да Србија и Руска Федерација имају одличну сарадњу, захваљујући добрим односима два председника, Александра Вучића и Владимира Путина, те да је Министарство рударства и енергетике отворено за сарадњу у овој области, као што је сарадња била добра и у сектору саобраћаја.

„Пред великим одлукама смо у електроенергетици, желимо да се окренемо изградњи средњих и великих хидроелектрана, одакле сада добијамо 30 одсто енергије, док осталих 70 одсто долази из термоелектрана. Наш план инвестиција у рударству и енергетици вредан је преко 10 милијарди евра. Ово је изузетно важан сектор, стратешки важан, у који се није улагало више од 10, 20 година“, рекла је Михајловићева.

 

Дмитри Малисев захвалио је потпредседници Владе на пријему и истакао да је компанија „Kварц“, као једна од пет највећих у Русији за изградњу енергетских постројења, заинтересована да уђе на српско тржиште и ради у Србији.

 

Саговорници су се сагласили и да је сарадња у претходном периоду, у сектору саобраћаја, између Србије и Руске Федерације била веома добра и да су руске компаније заинтересоване за улагања у водни саобраћај и обнављање речне флоте у Србији.