Predstavljanje idejnih rešenja za metro

Predstavljanje idejnih rešenja za metro

31/01/2021 Off By BERB

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je danas da delegacija Srbije putuje u Pariz naredne sedmice kako bi se dodatno precizirala struktura finansiranja beogradskog metroa u ukupnom iznosu od oko 454 miliona evra.

Mali je, gostujući na TV Prva, rekao i da će jedna od tema biti izbor tipa i modela kompozicije vagona u kojima će se voziti Beograđani u novom metrou.

Putujem zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, mada je moja tema nešto drugačija i ja ću dva dana biti sa ministrima finansija, za ekonomski razvoj i transport. Naša tema će biti metro, ukazao je ministar.

Prema njegovim rečima, potpisali smo sporazum sa francuskim kompanijama o izgradnji metroa i sada idemo tamo da utanačimo detalje, dogovorimo strukturu finansiranja u vrednosti od 454 miliona evra, koliko košta deo koji mi finansiramo zajedno sa njima.

Ostvarićemo višedecnijski san i u potpunosti pratimo dogovorenu dinamiku. Građani će za nekoliko godina imati priliku da vide kako se radovi odvijaju i 2028. godine će imati priliku da se voze metroom, naglasio je Mali.

On je naveo da je organizovana prezentacija vagonskih kompozicija koje su u ponudi za izbor i da ćemo imati priliku da pogledamo šest kompozicija, a od tih varijanti kako bi trebalo da izgledaju vagoni, treba da izaberemo tri.

Zatim ćemo, kako je objasnio, da organizujemo glasanje građana i oni će biti u prilici da glasaju koji će model izabrati, a to će biti najmoderniji automatizovani metro, istakao je  Mali.

Ministar je izjavio da je državna podrška u iznosu od 235 milijardi dinara usmerena ka privredi i građanima kako bi se na pravi način odgovorilo ekonomskim izazovima nastalim usled pandemije, dostigao rast BDP od šest odsto i održao stepen zaposlenosti.

Država kroz svoju odgovornu politiku preuzima najveći teret krize. Ovu pomoć budžet može da izdrži, mi imamo novca, nama su zdrave javne finansije i hoćemo da deo tog novca vratimo građanima Srbije. Hoćemo da podržimo građane Srbije, uz zadržavanje makroekonomske stabilnosti, naglasio je Mali.

On je podsetio na to da će građani dobiti dva puta po 30 evra tokom ove godine i to u maju i novembru, dok će najstariji sugrađani, pored pomenutih 60 evra koje će dobiti u istim mesecima kao i ostali građani, dobiti još  50 evra u septembru ove godine.

Ukupno, dakle, penzioneri dobijaju 110 evra od države, svi ostali koji su se prijavili 60 evra. Penzioneri neće biti u obavezi da se prijavljuju jer već imamo uvežbani sistem preko PIO fonda, dok će građani biti u obavezi da se prijave samo jednom, i to aprilu, objasnio je ministar.

On je dodao i da za one koji primaju socijalnu pomoć, njih 150.000, neće biti prijavljivanja.

Mali je naveo da će već u aprilu biti pokrenuti isti sistem za prijavu kao prošle godine, pa će tako biti omogućeno prijavljivanje putem sajta Uprave za trezor, kao i kol centra, uz unos najosnovnijih ličnih podataka.

Ministar je podsetio na to da se prošle godine prijavilo 6,2 miliona građana i da je sistem radio bez greške, kao i da je paket podrške bio vredan 705 milijardi dinara, odnosno šest milijardi evra, a da je pad privrede od minus jedan odsto, najbolja potvrda toga da je strukturiranje tog paketa i dodela tog novca građanima i privredi bila ispravna.

Mi smo jakim i sveobuhvatnim merama uspeli da održimo nivo privrednih aktivnosti i podržimo dodatno likvidnost privrede. Nismo imali ni masovna otpuštanja kao u drugim zemljama. Podrška je dovela do toga da nam nezaposlenost u trećem kvartalu prošle godine bude 9 odsto i bude manja nego na početku godine, kada je iznosila 9,4 odsto. To je sve dovoljna potvrda uspešnosti i sveobuhvatnosti paketa i najbolji odgovor našim kritičarima, poručio je Mali.

Prema njegovim rečima, selekcijom ko je ugrožen i kome treba biti dodeljena podrška, ušlo bi se u „zamku“ moguće diskriminacije.

Kako biste postavili tu liniju, onaj ko prima 20.000 ili 30.000 dinara je ugrožen a onaj ko prima iznad nije? Zar nisu najveći teret krize podneli naši najstariji sugrađani? U ovom trenutku Srbija ima novca i mi smatramo da su svi građani, manje ili više ugroženi ovom pandemijom, usled stresa, bojazni za zdravlje i izloženosti dodatnim troškovima. Mi smo kao celo društvo prošli tešku krizu i hoćemo da pokažemo solidarnost i jedinstvo, istakao je ministar.

Mali je dodao i da je prošle nedelje na Vladi Srbije usvojen Predlog zakona o socijalnim kartama, koji će dodatno pomoći da se u društvu prepoznaju najugroženije kategorije.

On je naveo da optimizam za ovu godinu budi i ostvaren rezultat u budžetskim prihodima jer smo na kraju januara imali suficit od 13,3 milijardi dinara, a planirali smo deficit od 13,4 milijardi, što znači da imamo 27 milijardi više novca nego što smo planirali, naglasio je ministar.

U budžetu smo planirali oko 100 milijardi dinara neto prihoda, a imali smo 110 milijardi, što pokazuje da privreda funkcioniše i radi i tu je već napravljena rezerva za isplatu te dodatne pomoći, dodao je ministar.

Prema njegovim rečima, naplata bruto PDV prošle godine za pet odsto je veća nego 2019. godine, dok je neto PDV  30,4 odsto veći u 2020. nego u 2019. godini, upravo zato što smo sa šest milijardi evra pomogli privredu, zato što su građani dobili 100 evra pomoći.

To je najbolji odgovor onima koji kritikuju naš program, jer su kritike bez argumenata. Ja vam govorim o ciframa. Da nije bilo pomoći imali bismo veći privredni pad i pad zaposlenosti. Ja sam ponosan na te rezultate, ponovio je Mali.

On je naveo da kretanja u privredi ohrabruju i da je u decembru prošle godine naša industrijska proizvodnja porasla za 4,1 odsto u odnosu na decembar 2019. godine, pri čemu je prehrambena industrija imala rast 5,5 odsto.

Mali je dodao i da ti rezultati, u uslovima najveće ekonomske krize, opravdavaju novčanu pomoć.

Prema njegovim rečima, nama će pad BDP biti oko jedan odsto, bićemo najbolji u Evropi, najmanje ćemo trpeti posledice koronavirusa, pri čemu su druge zemlje, poput Hrvatske, Velike Britanije ili SAD, imale daleko veći pad BDP-a.

Mali je, govoreći o podršci privredi, objasnio da se sa dodatnom pomoći ide kako bi se i dalje održala likvidnost preduzeća i zaposlenost.

On je rekao da se ide sa podrškom firmama sa oko 450 evra po zaposlenom, odnosno sa isplatama tri puta po 50 odsto minimalne zarade, i istakao da je izuzetno važna isplanirana podrška transportnim kompanijama, odnosno prevoznicima.

Imamo, kako je precizirao, ukupno 6.125 autobusa i oni će u narednih šest meseci primati 600 evra po autobusu jer je to jedan od naših najugroženijih sektora.

Takođe, kako je dodao, ide se sa još 120 milijardi dinara garantnih šema, proširujemo ovu postojeću od prošle godine i sa još dodatnih 60 milijardi dinara garantne šeme za one koji su najugroženiji i za čije će kredite država garantovati bankama sa više novca, kako bi banke odobrile kredite i onima koji nemaju najbolje finansijske rezultate.

Mali je istakao da se još razmišlja i da je jedina nedoumica da li pomoći i velikim firmama jer analize pokazuju da je samo 25 firmi koje zapošljavaju 2.000 radnika, imalo pad prihoda veći od 70 odsto, dok je kod malih i srednjih preduzeća, situacija značajno drugačija jer je taj pad zabeležen kod 10.400 preduzeća koja zapošljavaju više od 20.000 radnika, odnosno da je veći uticaj krize na sektor malih i srednjih i preduzeća.

Ministar je rekao da se nastavlja saradnja sa američkom Međunarodnom razvojnom finansijskom korporacijom (DFC) na utvrđivanju garantne šeme vredne milijardu dolara.

Ova korporacija je, kako je rekao, spremna da podrži garantne šeme za srpsku privredu i u narednih nekoliko nedelja će biti potpisan sporazum sa njima.

Pre nekoliko dana smo sa SAD potpisali Sporazum o podsticanju investicija i to je bio jedan od prvih dokumenata koje je odobrio novi predsednik SAD Džo Bajden. Američki poreznici vam daju novac. To vam dovoljno govori o atraktivnosti i sigurnosti ove destinacije, da je Srbija postala ekonomski stabilna jer je američki novac došao ovde, istakao je ministar.

Mali je naveo da će nakon povratka iz Francuske, već u petak, imati razgovor sa Međunarodnim monetarnim fondom i da očekuje da će polovinom ove godine biti dogovoren novi aranžman.

On je rekao i da se svaki dan sa ostalim ministrima dogovara oko realizacije predviđenih budžetskih planova, te da će u četvrtak naredne nedelje svi ministri imati sastanak sa premijerkom Anom Brnabić, kako bi se videlo dokle se stiglo i kako dalje.

Ja sam timski igrač, mi svi radimo kao tim i zajednički ćemo rešiti izazove i probleme koji su pred nama, poručio je Mali.

 

Foto: prva.rs