Суфицит од 12,8 милијарди динара на крају јануара

Суфицит од 12,8 милијарди динара на крају јануара

30/01/2021 Off By BERB

Министар финансија у Влади Србије Синиша Мали изјавио је да је буџет Србије у јануару остварио суфицит од 12,8 милијарди динара.

 

“Сјајна вест за све грађане Србије, јануар смо завршили у суфициту од 12,8 милијарди динара, а планирали смо дефицит од 13,2 милијарде динара, дакле, остварили смо 25 милијарди динара бољи резултат”, истакао је Мали, гостујући у јутарњем програм телевизије Пинк.

Навео је и да је за јануар планиран приход од 101 милијарде динара, а биће 110 милијарди. “Много боље иде наплата пореза него што смо очекивали, привредна активност у Србији постоји. Ми смо једна од ретких земаља која није затворила економију и успешно се бори против пандемије имунизацијом, док многе земље то још нису ни почеле, а затвориле су своје економије и увеле полицијски час”, каже Мали.

Додаје да је веома поносан и на резултате које је Србија остварила прошле године.

“Србија је за разлику од многих земаља,чак и оних које су развијеније, апсолутно одржала своју економску активност, имамо најмањи пад БДП-а у Европи, стопа незапослености нам је 9 одсто, дакле на још нижем нивоу него пре пандемије, а имамо и повећање плата у јавном сектору од 3,5 и 5 одсто, повећање пензија, огроман буџет за капиталне инвестиције, дакле, наша економија иде напред“, каже министар.

Истиче да је овако добар резултат и сјајан увод за нови пакет помоћи.

“ Са бољим резултатом у јануару, очекујемо и бољи резултат у фебруару и марту, а ту стварамо и довољну резерву за пакет помоћи који креће у априлу за који имамо довољно новца и нећемо морати да се  задужујемо. То је уједно и најбољи одговор критичарима, а с друге стране сјајна вест за наше грађане да нам је економија стабилна”, каже Мали.

“Ми ћемо током ове године све пунолетне грађане који то желе у две рате исплатити укупно 60 евра, првих 30 евра следи у мају, других 30 евра у новембру, при чему ће наши најстарији суграђани добити додатних 50 евра у септембру, укупно 110 евра”, навео је Мали.

Најавио је да ће пријављивање почети у априлу, а начин ће бити исти као и прошле године.

“Ко се пријави за првих 30 евра, аутоматски ће добити и других 30 евра. Није потребно да се пријављује два пута”, објаснио је министар. Наглашава да пензионери не треба да се пријављују за помоћ, јер су, као и прошле године,аутоматски пријављени, као и примаоци социјалне помоћи.

Подсећа да је прошле године преко 6,2 милиона људи прихватило помоћ државе од 100 евра.

„Ту показујемо снагу економије, а с друге стране помажемо онима којма је то најпотребније“, истиче Мали.

Нагласио је да је један део економског пакета усмерен на привреду.

“Ићи ћемо са три пута по 50 одсто минималне зараде за сва микро, мала и средња предузећа, предузетнике. То је 450 евра за сваког запосленог. Ова помоћ покрива март, април и мај. Исплата је у априли, мају и јуну”, рекао је Мали.

Поред тога, наводи, биће и секторске помоћи за ауто-превознике.  “Њима ћемо у периоду од шест месеци исплаћивати 600 евра по аутобусу. Они су најмање посла имали услед ограничења путовања”, нагласио је министар.

Навео је да ће бити проширена постојећа гарантна шема према комерцијалним банкама.

“Та шема од две милијарде евра прошле године се показала изузетно успешном, ту су предузећа из Србије повукла већ око 1,6 милијарди. Ми смо продужили важење те гарантне шеме и сада додајемо још 500 милиона евра. За она предузећа која су још угроженија, да држава гарантује и већим износом новца према банкама како би оне давале кредите предузећима која по њиховим критеријумима можда носе и већи ризик, која су у неповољнијем положају“, каже Мали, додајући да је укупна вредност новог пакета 235 милијарди динара.

Објашњава да је прошле године, када је пандемија почела, циљ био да се економија одржи и да људи не остану без посла, али се, каже, наша економија показала веома отпорном када је криза у питању, те је наплата бруто ПДВ-а у 2020. у односу на 2019. за пет одсто већа, док  је наплата нето ПДВ-а већа за 30,4 одсто.

„И управо нам је то најбољи показатељ да смо успели у економским мерама. Да ли би се то десило да нисмо помогли привреду, да нисмо са 100 евра помогли грађане? Наравно да не. И то потпуно оправдава мере које смо применили, а и нове са којима крећемо. Нама економија иде добрим путем, имамо пројекцију да растемо ове године шест одсто, а да уједно одржимо ниво тражње како би наша економија прошла много боље од већине земаља у региону и Европи“, каже Мали.

Подсећа да је прошле године издвојено додатних шест милијарди евра за помоћ привреди, а то се, каже, вратило кроз овај суфицит у јануару, кроз бољу наплату ПДВ-а, кроз смањење незапослености.

„Ми нисмо имали најцрњи сценарио, нисмо имали затварање фабрика као у многим земљама, много јачим од Србије, па у Сједињеним државама је 40 милиона људи остало без посла у једном тренутку, ви тога овде немате. Показали смо одговорну економску политику и одговоран однос према грађанима и држави“, истакао је министар. Додаје да се Србија већ радује изласку из кризе, али и наставља напред још крупнијим корацима у борби на два фронта- за здравље људи и економију, додајући да наш удео јавног дуга неће прећи 60 одсто.

„Србија је изградила две болнице за само четири и по месеца, на време смо набавили вакцине, лекове и медицинску опрему“, каже Мали. Истиче да је Србија лидер по броју вакцинисаних у Европи и региону.

„Оно што је председник Александар Вучић урадио је заиста светско чудо, многе земље нису ни почеле имунизацију, а ми већ имамо три вакцине на располагању и оволики број вакцинисаних грађана“, каже Мали, додајући да, захваљући одговорној политици, ми и немамо осећај да је криза свуда око нас.

„У овим тешким условима, Србија остварује победе. Ми већ градимо четири ауто-пута, још два која крећу ове године, шест до краја године“, каже министар. Осврнуо се и на изградњу метроа у Београду.

„Следеће недеље путујем у Париз и Лион, имамо завршне разговоре, а обићи ћемо и њихов метро који је најбољи у Француској. Ја сам борац за велике капиталне инвестиције за нашу земљу, водим и радну групу око изградње метроа, а оно што је најважније за грађане је да у новембру креће градња прве линије метроа од Железника до Миријева у дужини од 21,3 км, са 21 станицом. Ово је испуњење вишедеценијског сна. Као што смо изградили „Београд на води“, иако су многи у то сумњали, изградићемо и београдски метро и испунити обећање које смо дали грађанима, као што смо да сада испунили свако“, истакао је министар.

 

Фото: Влада Србије