Skandalozno paradiranje sa nacističkim simbolima u Novom Sadu

Skandalozno paradiranje sa nacističkim simbolima u Novom Sadu

30/01/2021 Off By BERB

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od Pokrajinske vlade da pod hitno pozovu na odgovornost direktora Arhiva Vojvodine dr Nebojšu Kuzmanovića, kome ili nisu smetali nacistički simboli ispred njegovih očiju ili usled nekompetentnosti nije bio sposoban da ih prepozna, i to na izložbi posvećenoj žrtvama fašističke Racije u Čurugu, 1942. godine.

 

Posebna odgovornost Kuzmanovića mora da usledi po Zakonu o zabrani fašističkih simbola, jer je Arhiv Vojvodine delio fotografije na kojima se nalaze posetioci sa neonacističkim odevnim predmetima. Nakon što su mediji objavili vest o tom užasnom skandalu, Arhiv je skinuo fotografije sa svog zvaničnog sajta.

 

Veoma uznemirava činjenica da je posetilac sa nacističkom maskom stajao u prvom redu ispred direktora Arhiva Vojvodine Nebojše Kuzmanovića i kustoskinje Ljiljane Dožić, koji su ili odobravali takav postupak ili zbog manjka stručnosti nisu bili u stanju da prepoznaju jedan od najčešće korišćenih nacističkih simbola.

 

Dodatno uznemirava činjenica da se slika sa posetiocem u nacističkim obeležjima našla i na društvenim mrežama Arhiva Vojvodine, odakle je, takođe, povučena tek nakon medijskih objava.

 

LSV smatra da je ovo krajnji oblik cinizma u društvu kada na izložbi koja komemoriše žrtve fašizma i nacizma, dođu posetioci sa fašističkim obeležjima. To govori o veoma lošem putu na kome se naše društvo nalazi.

 

LSV podseća da je Skupština Srbije 2009. na njenu inicijativu izglasala Zakon o zabrani manifestacija neonacističkih i fašističkih simbola i obeležja. Očekujemo od nadležnih organa da se i nosici fašističkih simbola, ali i svi drugi nađu na udaru ovog zakona. Takođe, tražimo odgovornost direktora gimnazije „Svetozar Marković“, jer učenici te škole nesmetano paradiraju sa simbolima najvećeg zla u ljudskoj istoriji.