Dopremljeno 40.000 doza ruske vakcine “Sputnjik V”

Dopremljeno 40.000 doza ruske vakcine “Sputnjik V”

29/01/2021 Off By BERB

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović izjavio je da je u Srbiju jutros stiglo 40.000 doza ruske vakcine “Sputnjik V”.

Popović, koji je jutros dočekao avion sa vakcinama na Aerodromu “Nikola Tesla” u Beogradu, rekao je u izjavi agenciji Tanjug da je isporučeno 20.000 doza prve i 20.000 doza druge komponente cepiva.

On je izrazio očekivanje da tokom februara i marta budu isporučene i ostale količine, od ukupno dva miliona doza ruske vakcine “Sputnjik V”.

Takođe, ministar je naveo da se 11. februara očekuje dolazak ruskih eksperata u Srbiju, koji će sa srpskim stručnjacima razgovarati kako da se što pre otpočne proizvodnja ruskih vakcina na Institutu “Torlak” u Beogradu.

Popović je ukazao na to da su sve vakcine dopremljene u specijalnim kontejnerima, koji imaju termoizolaciju, sa temperaturom od minus 20 stepeni, koja se kontroliše, kako bi vakcine bile prenete ispravno.

Ozbiljan logistički poduhvat je bio da vakcine koje su pre manje od 24 sata bile u fabrici u Vladimirskoj oblasti u Rusiji budu već jutros u Beogradu, ali uz izuzetno zalaganje celog tima Vlade Srbije ovo smo uspeli da uradimo, istakao je Popović.

 

Izvor: Vlada Srbije