Srbija lider u privlačenju stranih investicija uprkos pandemiji

Srbija lider u privlačenju stranih investicija uprkos pandemiji

28/01/2021 Off By BERB

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izrazila je danas nadu da će novi paket mera pomoći privredi i ove godine doprineti da Srbija ima najbolji privredni rast u Evropi.

Brnabić, koja je danas zajedno sa članovima Vlade odgovarala na pitanja narodnih poslanika u Domu Narodne skupštine, podsetila je na to da je Srbija prošle godine bila među prvih pet zemalja sveta po nivou pomoći građanima i privredi.

Premijerka je navela podatak da je nivo vrednosti prošlogodišnjeg paketa pomoći bio skoro 12 odsto BDP-a, istakavši da su pravovremena pomoć i otpornost naše privrede doveli do toga da Srbija godinu završi kao najbolja u Evropi po stopi rasta.

Ona je, odgovarajući na pitanje kada će država dovesti veliku stranu investiciju u Rašku oblast, navela da država uporedo sa izdvajanjem pomoći za privredu, radi i na privlačenju stranih direktnih investicija.

Predsednica Vlade je ukazala na to da naša zemlja ostaje svetski lider u privlačenju tih investicija i da se, uprkos krizi koju je izazvala pandemija koronavirusa, broj direktnih stranih ulaganja prošle godine u Srbiji nije smanjio i da nijedan strani investitor nije odustao od ulaganja.

Prema njenim rečima, prošle godine je japanski investitor “Tojo tajer” u Inđiji položio kamen temeljac za svoju fabriku a ta investicija mnogo znači za privlačenje novih.

Brnabić je poručila da u narednih nekoliko nedelja građani mogu da očekuju dobre vesti po pitanju izgradnje novih fabrika i dolaska novih investicija.

Ona je naglasila da se država trudi da investicije dovede u sve krajeve Srbije, dodavši da je, kada je reč o ulaganjima u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Prijepolju, najpre potrebno u tim mestima unaprediti infrastrukturu.

Premijerka je objasnila da će infrastruktura privući investitore i promeniti perspektivu ovog kraja, napomenuvši da je jedan od takvih projekata put od Novog Pazara do Tutina koji će biti završen do sredine 2022. godine.

Brnabić je,takođe, uputila poziv predstavnicima tih opština i gradova da se obrate Vladi Srbije sa predlozima šta još može da se uradi kako bi se unapredio ovaj deo zemlje.

Ona je, takođe, odgovarajući na pitanje o vakcinama, najavila da sutra u 5 časova na Aerodrom “Nikola Tesla” stiže novih 40.000 ruskih vakcina “Sputnjik V” kojima će biti vakcinisano 20.000 građana.

Predsednica Vlade je istakla da u ponedeljak stižu i nove količine “Fajzerove” vakcine, napomenuvši da je reč o 9.360 doza, i dodala da će nedelju dana nakon toga stići još jedna količina ove vakcine.

Premijerka je rekla da se iz evropskog Kovaks mehanizma tokom februara očekuje još jedan kontigent vakcina, navodeći podatak da je danas Srbija druga u Evropi po broju vakcinisanih građana, odmah iza Velike Britanije, a sedma u svetu.

To zaista mnogo govori o borbi i naporima državnog vrha protiv koronavirusa, predočila je ona, podsetivši na to da se ta borba vodi od početka, odnosno od otkrivanja prvog slučaja zaraze 6. marta.

Brnabić je poručila da će država istim intezitetom nastaviti da se bori protiv ovog virusa, što je i konstatovano na sastanku koji je danas imala sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem.

Predsednica Vlade je ukazala na to da se u svetu vodi velika borba za nabavku vakcina i dodala da mnoge zemlje u regionu Zapadnog Balkana još nisu počele da vakcinišu građane.

Ona je, odgovarajući na pitanje o priznavanju diploma sa Kosova, navela da to može biti rešeno čim Srbija bude u institucijama u Prištini imala adekvatnog sagovornika, koji je spreman na kompromise.

Prema njenim rečima, Srbija kao zemlja zagledana u budućnost teži regionalnoj stabilnosti, povezivanju i poverenju i istorijskom pomirenju sa Albancima i, takođe, insistira na tome dugi niz godina.

Brnabić je, takođe, rekla da će na sutrašnjoj sednici Kriznog štaba pokrenuti pitanje o eventualnom ukidanju mere za ulazak u Srbiju iz Mađarske uz negativan PCR test.

Predsednica Vlade je rekla da će zamoliti medicinski deo Kriznog štaba da pogleda trenutne epidemiološke parametre u Srbiji i Mađarskoj.

Učinićemo sve da, ukoliko je to bezbedno i ne vidimo preterani rizik, ono što u ovom trenutku važi za Bugarsku i zemlje Zapadnog Balkana, važi i za Mađarsku, koja je nama najbolji mogući partner, i politički i ekonomski, i na svaki drugi način, poručila je ona.

Premijerka je izrazila ogromnu zahvalnost Vladi Mađarske, premijeru Viktoru Orbanu i ministru spoljnih poslova Peteru Sijartu na svemu što su učinili da pomognu Srbiji i tokom epidemije koronavirusa.

Svakodnevno sam u kontaktu sa ministrom Sijartom zbog vakcina. Kolege iz Vlade Mađarske su nam puno pomogle oko mnogih važnih stvari, u vezi sa „Sinofarm“ i „Sputnjik V“ vakcinama, oni su tu za nas uvek, rekla je Brnabić.

Istovremeno, predsednica Vlade je ocenila da se Srbija odlično bori protiv epidemije, i dodala da se u našoj zemlji živi normalnije nego u drugim evropskim zemljama.

 

Izvor: Vlada Srbije