Otkriven prvi slučaj novog soja virusa u Srbiji

Otkriven prvi slučaj novog soja virusa u Srbiji

24/01/2021 Off By BERB

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je novi soj koronavirusa stigao u Srbiju, objasnivši da je otkriven kod građanke naše zemlje koja je doputovala iz Londona u Beograd.

Vučić je u izjavi za Televiziju „Prva“ rekao da ga je jutros o tome obavestio ministar Lončar, dodavši da ga plaši taj soj virusa zbog velikog broja zaraženih u Velikoj Britaniji, ali da za sada nema mesta panici, jer su izolovani svi kontakti sa kojima je putnica iz Londona bila.

Predsednik je objasnio da je putnica na PCR testu po ulasku u zemlju bila negativna, a da je blage simptome dobila nešto kasnije, dok njen suprug ima teže simptome.

Iako se novi soj virusa pojavio u našoj zemlji, za sada neće biti “zaključavanja” koja zbog toga postoje u Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj, rekao je Vučić i istakao da je važno da je Institut „Torlak“ uradio dobar posao i da je novi soj otkriven na vreme, kako bi svi kontakti bili izolovani.

Vučić je podvukao da nije bilo moguće sprečiti da novi soj uđe u zemlju, zbog čega je sada važno da se nastavi sa vakcinacijom, koja je, kako je rekao, delotvorna i protiv novog soja.

Prema njegovim rečima, situacija u vezi sa pojavom novog soja virusa se prati i naši stručnjaci istražuju da li je on opasniji od običnog, a na državi je da nabavi što više vakcina.

Izvor: Vlada Srbije/Foto: prva.rs