Oporavak staklare u Paraćinu važan za celu Srbiju

Oporavak staklare u Paraćinu važan za celu Srbiju

23/01/2021 Off By BERB

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Paraćinu da su prioriteti, kada je u pitanju taj grad, pronalazak strateškog partnera za fabriku stakla, strateški važnu investiciju ne samo za Paraćin, već i za celu Srbiju, kao i obnova Osnovne škole “Radoje Domanović”.

Brnabić, koja je tokom posete Paraćinu, zajedno sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislavom Momirovićem i ministarkom za državnu upravu i lokalnu samoupravu Marijom Obradović posetila Industrijsku zonu „Zmič“ i pomenutu osnovnu školu, istakla je da njen kabinet uz podršku kabineta predsednika Srbije, radi na tome da pomogne fabrici stakla.

Nećemo odustati od traženja strateškog partnera za Fabriku stakla “Paraćin”. Tražimo investitore, pozvali smo ih da pogledaju i analiziraju finansijske izveštaje i ako uspemo u nameri, bili bismo izvoznici staklene ambalaže za ceo region, predočila je Brnabić.

Nastavljamo da se borimo za investitore i na području opštine Paraćin i očekukemo da se iz podsticaja koje smo ranije dali za dva investitora, među kojima je i Remaster, zaposli još oko 200 ljudi, istakla je Brnabić i dodala da je prioritet i obnova Osnovne škole “Radoje Domanović”, koja je neuslovna i nije takva kakva bi trebalo da izgleda škola u 21. veku.

Premijerka je rekla da će rekonstrukcija te obrazovne ustanove koštati 250 miliona dinara i najavila da će u naredna dva meseca biti raspisan tender za izvođača radova.

Ona je prenela da je danas razgovarala sa lokalnim vlastima i o opremanju industrijske zone i o dodatnim projektima koji su bili planirani u okviru budžeta Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, kao što su Opšta bolnica, vodovodna i kanalizaciona mreža.

Prema njenim rečima, država je stajala uz Paraćince bez obzira na to ko je na vlasti, pri čemu je u periodu posle poplava i za razne projekte dala 1,4 milijarde dinara za taj grad.

Obradović je najavila da će u Paraćinu biti otvoreno Jedinstveno upravno mesto, gde će građani svoje administrativne poslove moći da obave na jednom mestu.

Ona je u izjavi novinarima navela da je Jedinstveno upravno mesto otvoreno u 14 mesta širom Srbije i da mora da ih bude mnogo više, jer to znači jačanje javne uprave, što građani i žele.

Sve ono što svakom građaninu treba kada dolazi u opštinu da završi različite poslove koji se tiču socijalnih, boračkih davanja, matičnih knjiga, sve ono što vam svakodnevno treba od različitih potvrda i dokumentacije, to sada dobijate na jednom mestu, pojasnila je Obradović.

Ona je podsetila na to da je Paraćin, sa još dve opštine, krajem decembra potpisao ugovor za otvaranje JUM-a i dodala da će u narednih nekoliko meseci to biti i urađeno.

Izvor: Vlada Srbije