Гојковић отворила 14. Кустендорф

Гојковић отворила 14. Кустендорф

22/01/2021 Off By BERB

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања, Маја Гојковић, отворила је 14. по реду Кустендорф, који се ове године одржава онлајн и нагласила да Мокра Гора сваког јануара постаје филмски центар Европе и света која окупља на једном месту у исто време велика имена светске кинематографије, младе ауторе и заљубљенике у филм.

„Спој младости, оличене кроз више од 20 студентских филмова, са остварењима доајена светског филма, даје ону чаролију која фестивал издваја од других великих филмских манифестацијаˮ, истакла је Гојковић.

Гојковић је поздравила што је и овогодишњи фестивал задржао добру и важну праксу промоције младих талентованих филмских стваралаца из Србије, региона и целог света и додала да ће, иако је, као и већина културних садржаја у претходних годину дана, морао да се прилагоди новим онлајн облицима комуникације са публиком, оправдати епитет манифестације коју публика прати првенствено из љубави према филму захваљујући својим богатим и разноврсним садржајем.

Министарка културе и информисања напоменула је да је идеја овог фестивала, који слави филм и уметност у својим најчистијим и најблиставијим облицима, лишеним комерцијализације и сурових правила тржишта, подстицање и афирмисање талената који ће оставити дубок траг у седмој уметности, попут самог оснивача Емира Кустурице али и гостију претходних фестивала, Никите Михалкова, Џима Џармуша, Џони Депа, Паола Сорентина.

„Jак ауторски печат и суптилно изнијансирана филмска поетика, који кроз целу каријеру прате и професора Кустурицу и остварења која се приказују на овом фестивалу, оно су што ствара разлику између вечности и пролазности односно између праве уметности и комерцијалне забаве“, рекла је министарка културе.

Гојковић је подсетила да Министарство културе и информисања подржава фестивал од самог оснивања и додала да Србија у оквиру своје културне политике велику пажњу посвећује филмској уметности опредељујући средства за снимање филмова која расту из године у годину, што доприноси не само већој видљивости наше кинематографије и културе у свету, већ и квалитету снимљених филмова.

Гојковић је истакла да је Министарство свесно огромног значаја који ова манифестација има на плану међународне сарадње, афирмације филмске уметности, промоције Србије као земље културе, али и могућности које пружа неафирмисаним ауторима – да се сретну, упознају и разговарају са великанима филма, да стекну нова знања и касније их примене у пракси.

„Посебно је важно да на међународном плану поново будемо препознати по ауторском филму и редитељима који нису правили компромисе са глобалним трендовима, нити су повлађивали укусима публике“, оценила је Гојковић.

Гојковић је изразила веровање да ће 14. по реду Кустендорф бити на једнако високом нивоу као и фестивали који су организовани претходних година, чему ће свакако допринети и еминентни гости, великани светског филма предвођени Андрејом Кончаловским.

„Такмичарима желим успех, у уверењу да ће им борба за Златно, Сребрно и Бронзано јаје бити велико искуство и снажан подстицај у даљем стварању“, поручила је министарка културе. Иако је лав краљ животиња, медвед симбол снаге а палма мира и победе, ипак је јаје симбол новог живота, закључила је Гојковић.

Приликом онлајн отварања 14. Кустенфорфа, Емир Кустурица изразио је уверење да ће се наредне године фестивал одвијати онако како смо навикли, заједно и пред публиком иако је врло могуће да ће овај начин одржавања манифестација бити наша будућност. Кустурица је, између осталог, истакао да се нада да ће млади уметници преузети и обновити велики идеју филма која је, нажалост, маргинализована.

У оквиру такмичарског програма 14. Кустендорфа биће приказана двадесет два краткометражна филма. За фестивалске награде Златно, Сребрно и Бронзано јаје ове године такмичиће се филмови младих аутора из Пољске, Белгије, Србије, Аустрије, Азербејџана, Бугарске, Северне Македоније, Немачке, Русије, Румуније, Данске, Ирана, Израела, Киргистана, Црне Горе, Узбекистана и Француске.

Чланови међународног жирија овогодишњег фестивала су Алиће Рорвахер, Мики Манојловић и Бруно Таријер. Награду „Вилко Филачˮ за најбољу фотографију доделиће француски директор фотографије Мишел Аматје.

 

Фото: Влада Србије