Решавање горућих проблема у правосуђу на добробит свих грађана

Решавање горућих проблема у правосуђу на добробит свих грађана

22/01/2021 Off By BERB

Министарка правде Маја Поповић разговарала је данас са председницом Друштва судија Србије Снежаном Бјелогрлић и позвала представнике тог друштва да заједно раде на решавању горућих проблема у правосуђу.

 

Министарка Поповић рекла је да предстaвници  Друштва судија Србије треба да учествују и у раду Радне групе Министарства правде за измену Закона о парничном поступку и да су њихови предлози добродошили, без обзира на различите ставове по неким питањима.

На састанку је као горући проблеми које одмах треба решавати, између осталог, наведена преоптерећеност судија и судова у парничној материји, у чему Београд предњачи.

Министарка је подвукла да је неопходно да се постигне консензус и избегне поларизација, јер су сви  сегменти правосудног система на истом задатку – да правосуђе у Србији функционише на добробит свих грађана као и да се побољша положај свих запослених у правосуђу.

Министарка Поповић рекла је да је Високом савету судства предложила да уради свеобухватну анализу како би се утврдило колико судија недостаје и колико је још потребно да се отвори судова у Србији, како би се додатно обезбедила њихова ефикасност.

На састанку је такође речено да се разматра могућност да се судови са великим бројем предмета растерете тако што ће се део тих предмета делегирати судијама по читавој Србији.

Бјелогрлић је подсетила да је Друштво судија Србије, који има 1.100 чланова, парламенту упутило процедуралне и садржинске предлоге на Уставне амандмане, који су већ у скупштинској процедури.

Министарка Поповић рекла је да ће састанци са представницима Друштва судија Србије бити редовни и најавила да ће једна од будућих тема бити и суђење у разумном року.