Potpisan Memorandum o razumevanju za projekat „Beogradski metro“

Potpisan Memorandum o razumevanju za projekat „Beogradski metro“

22/01/2021 Off By BERB

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali potpisao je danas Memorandum o razumevanju za projekat „Beogradski metro“ između Vlade Srbije, Grada Beograda, kineske kompanije “Pauer Čajna” i francuskih kompanija “Alstom” i “Ežis rejl”.

Mali je pomenuti dokument potpisao u Palati Srbija sa direktorom JKP „Beogradski metro i voz“ Stankom Kantarom, potpredsednikom grupe „Alstom“ Filipom Delurom, generalnim direktorom u kompaniji „Ežis rejl“ Olivijeom Buvarom i predstavnikom kompanije „Pauer Čajna“ Šje Ziđijem.

Potpisivanju su prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo i ambasador Francuske u Srbiji Žan Luj Falkoni.

Projekat metroa jedan je od najvažnijih infrastrukturnih projekata za 2021. godinu.

Krajem prošle godine ratifikovan je međudržavni Sporazum o realizaciji infrastrukturnih projekata sa Francuskom, koji je potpisan 26. novembra 2020. godine.

Vrednost sporazuma je 581 milion evra, od kojih je 127 miliona evra namenjeno unapređenju efikasnosti elektrodistributivne mreže.

Mali je naveo podatak da preliminarna analiza pokazuje da će izgradnja obe linije metroa u Beogradu koštati približno 4,4 milijarde evra, pri čemu to nije konačna cena, već će ona zavisiti od rada na glavnom projektu za drugu liniju metroa, koji još nije urađen.

Ministar je najavio da će radovi na izgradnji prve linije metroa od Železnika do Mirijeva, dužine 21,3 kilometra i sa 21 stanicom, biti završeni 2028. godine, a u međuvremenu će se raditi i na drugoj liniji metroa.

On je ukazao na to da je izgradnja metroa veliki proces i ozbiljan građevinski i inženjerski projekat, pri čemu se samo na izgradnji mašine za kopanje tunela ispod Beograda radi 16 meseci.

To su najmodernije kompozicije, koje će biti automatizovane, usmerene na bezbednost putnika i efikasnost sistema, naglasio je Mali i dodao da će se nakon druge, raditi i na izgradnji treće linije koja će povezati delove grada koji nisu u sklopu prve dve linije metroa.

Mali je istakao da je cilj da šinski sistem dominira u gradskom saobraćaju, jer je efikasniji, brži i ekološki prihvatljiviji, napomenuvši da će izgradnja metroa biti velika šansa i za srpske kompanije, što će uticati na razvoj domaće industrije.

On je istakao da je dokument koji je danas potpisan prvi memorandum koji sveobuhvatno definiše prava i obaveze svih strana uključenih u realizaciju pomenutog projekta.

Prema njegovim rečima, studije su pokazale da je najopterećeniji saobraćajni pravac od Železnika, preko Sajma, centra grada ka Mirijevu i da je idealno mesto za ukrštanje dve linije metroa na Savskom trgu.

Ministar je naglasio i da ekološki pristup daje mogućnost Beogradu da bude savremena metropola.

Momirović je ocenio da će izgradnjom metroa Beograđani dobiti kvalitetniji, brži i ekološki čistiji vid prevoza, napomenuvši da će grad biti saobraćajno relaksiran i očišćen od izduvnih gasova.

Želimo građanima da ponudimo bolju i bržu opciju saobraćaja. Zašto bi neko išao kolima i imao problema sa parkingom ako sutra budemo imali najkvalitetniji metro u regionu. To će biti samo po sebi podsticajno, rekao je on.

Ministar je ukazao na to da ne možemo da rešimo ekološko pitanje u Beogradu ako svaki dan imamo toliki broj vozila u gradu, kao i da je metro jedini način da poboljšamo ekološku situaciju.

Predstavnik kompanije „Pauer Čajna“ Šje Ziđi naveo je da će ta kompanija biti zadužena za izvođenje radova na terenu, preciziravši da će ukupna vrednost njihovih radova koštati približno 1,3 milijarde evra.

Potpredsednik francuske kompanije “Alstom” Filip Delur rekao je da će ta kompanija biti odgovorna za elektromehanički sistem vozova, a njene usluge će koštati 535 miliona evra.

Direktor JKP “Beogradski metro i voz” Stanko Kantar istakao je da će metro sistem biti potpuno nezavisan šinski sistem, što je, kako je istakao, uobičajeno u svetu.

 

Izvor: Vlada Srbije