Najsavremenija oprema za Medicinsku školu u Kragujevcu

Najsavremenija oprema za Medicinsku školu u Kragujevcu

21/01/2021 Off By BERB

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Dejan Carević posetio je danas, zajedno sa direktorkom Instituta za onkologiju Danicom Grujičić i gradonačelnikom Kragujevca Nikolom Dašićem, Medicinsku školu „Sestre Ninković“ u Kragujevcu, koja je opremljena najsavremenijim učilima, zahvaljujući sredstvima oportuniteta, koje dodeljuje to ministarstvo.

Škola je dobila opremu u vrednosti od 2,1 milion dinara, među kojom su dve similator lutke za izvođenje vežbi nastave zdravstvene nege, dva bolnička kreveta sa elektromotorima i tri ruke za vežbanje davanja injekcija, infuzija i vađenje krvi.

Budući farmaceuti dobili su tri tehničke vage, laboratorijski tehničari centrifugu, a nabavljena su i tri modela ljudskih organa za kabinet anatomije.

Carević, koji je predsednik Komisije za dodelu sredstava po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja, ocenio je da će oprema višestruko unaprediti nastavu đacima koji se školuju za medicinske sestre i tehničare, laboratorijske i farmaceutske tehničare.

On je podsetio na to da je Ministarstvo prošle godine opredelilo 500 miliona dinara za 130 projekata od javnog značaja, pri čemu je najviše sredstava izdvojeno upravo za zdravstvo i to skoro 237 miliona dinara.

Prema njegovim rečima, za projekte iz oblasti prosvete opredeljeno je skoro 163 miliona dinara, za socijalnu zaštitu 41 milion dinara, a za kulturu 31 milion dinara.

Direktor škole Vladimir Jakšić istakao je da, zahvaljujući Ministarstvu pravde i sredstvima koja su dobili na konkrusu, imaju učila koja retko ko od državnih i privatnih medicnskih škola ima.