Потписан споразум о пројекту „Франкофонија и Народно позориште“

Потписан споразум о пројекту „Франкофонија и Народно позориште“

21/01/2021 Off By BERB

Споразум о пројекту Франкофонија и Народно позориште потписан је 20. јануара у националном театру у Београду.

 

Уговор су потписали управница Народног позоришта Ивана Вујић, директор Француског института у Србији Мануел Буар и аташе за културу Амбасаде Француске у Београду Kатрин Фодри.

Тема споразума је презентација и јавно читање савремених драма француских аутора које ће одржавати на сцени Народног позоришта.

У тој презентацији ће учествовати млади уметници и чланови Народног позоришта.

„Данас је Свети Јован, слава Народног позоришта коју обележавамо на редукован начин у складу са епидемиолошким мерама условљеним пандемијом вируса ковид 19. Потписивањем овог важног споразума са пријатељима из Француске, ми проширујемо обележавање Светог Јована. Споразум обезбеђује услове да Француски институт у Београду у Народном позоришту направи преглед савремене француске драматургије и даје прилику за стварање младим редитељима, глумцима и читавом нашем ансамблу“, казала је Ивана Вујић и додала да ће такви догађаји бити од велике важности за нашу културну јавност.

Мануел Буар, директор Француског института у Београду честитао је славу свима у Народном позоришту.

„Част нам је да склопимо споразум са Народним позориштем у циљу промоције стваралаштва француских писаца. Читања савремених драма француских аутора су веома драгоцена јер представљају нови корак у зближавању две културе. То је прилика да се културна јавност у Србији упозна са новом генерацијом француских драмских писаца“, казао је Буар.

 

 

Оливера Живковић, Народно позориште у Београду