Donald Tramp napustio Belu kuću

Donald Tramp napustio Belu kuću

20/01/2021 Off By BERB

Izvor: BBC, N1 Beograd/Foto: Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

 

Donald Tramp napustio je poslednji put, u pratnji supruge, Belu kuću, uoči inauguracije novog predsednika Džozefa Bajdena, preneo je BBC.

Tramp će helikopterom otići do obližnje baze Enrdrjuz, gde se očekuje da govori,a zatim će se ukrcati u avion Air Force One za Floridu.

Donald Tramp je prvi predsednik od 1869. koji će propustiti inauguraciju svog naslednika.

Odlazeći američki predsednik Donald Tramp u oproštajnom obraćanju naciji poželeo je uspeh novoj administraciji, ali nije pomenuo novoizabranog predsednika Džoa Bajdena po imenu, javlja Glas Amerike.

„Ove nedelje, inauguisaćemo novu administraciju i molimo se za njen uspeh da Amerika ostane bezbedna i prosperitetna“, poručio je on na video snimku koji je Bela kuća objavila na Jutjubu.

„Upućujemo im najlepše želje i ujedno im želimo sreću – što je veoma važna reč“, poručio je on.

Ceremonija inauguracije počinje u 11 sati po lokalnom vremenu (17 po srednjeevropskom vremenu) na velikom podimumu postavljenom naspram Nacionalnog mola.

Nacionalnu himnu će otpevati pop zvezda Lejdi Gaga na stepenicama Kapitol hila, a pevačica Dženifer Lopez će održati „muzički performans“, prema navodima organizacionog odbora.

Džo Bajden i njegova potpredsednica Kamal Haris će položiti zakletvu u 12 sati, zatim će predsednik održati svoj inauguralni govor u kome treba da potvrdi svoju viziju o želji da pobedi pandemiju, bolje rekonstruiše, ujedini i izleči naciju, prema navodima organizacionog odbora.