Stigla pomoć iz Bahreina za borbu protiv COVID-19

Stigla pomoć iz Bahreina za borbu protiv COVID-19

20/01/2021 Off By BERB

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić dočekala je danas na Aerodromu “Nikola Tesla” u Beogradu avion sa donacijom Kraljevine Bahrein, istakavši tom prilikom da je pomoć od 67,5 tona medicinske opreme izuzetno velikodušna donacija.

Brnabić je u obraćanju novinarima navela da je tokom januara stiglo pet aviona iz Bahreina, s tim što se u današnjem kontingentu nalazi i 20 respiratora.

Prema njenim rečima, medicinska oprema će biti raspoređena prema potrebama kovid bolnica i ambulanti u Srbiji, odnosno potrebama zdravstvenog sistema.

Ova pomoć je rezultat telefonskog razgovora od 24. novembra prošle godine predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kralja Bahreina Hamada bin Isi Al Kalifa, koji je ponudio pomoć Srbiji u borbi protiv pandemije, prenela je ona.

Premijerka je iskazala zahvalnost bahreinskom kralju na donaciji, ističući da je to veoma ugledna zemlja u arapskom i muslimanskom svetu.

Vlada Srbije će, kako je naglasila, predano raditi na unapređenju odnosa sa Bahreinom, te da je isporuka pomoći veliki korak ka tome.

Do sada nismo imali naročito bliske bilateralne veze, ali zato je važan razgovor koji su imali predsednik Srbije i kralj Bahreina i trudićemo se da razvijamo što bolje odnose, poručila je Brnabić.

Ona je prenela zahvalnost i “Er Srbiji” na svemu što je od početka epidemije učinila na dopremanju medicinske opreme sa raznih strana, ocenivši da sva ova pomoć i donacije ne bi tako brzo i efikasno stizale da nemamo kompaniju kao što je “Er Srbija”.

U ime kralja Bahreina video-porukom se prisutnima na aerodromu obratio predsedavajući Vrhovnom veću za omladinu i sport i savetnik za nacionalnu bezbednost šeik Naser bin Hamad Al Kalif.

On je iskazao zahvalnost svim medicinskim radnicima koji se bore protiv COVID-19 kao globalne pošasti, i poručio da će Bahrein nastaviti da pomaže svojim prijateljima.

U ime kralja želim najbolje za napredak i prosperitet Srbije, rekao je šeik Al Kalif.

 

Izvor: Vlada Srbije