Koluvijin advokat prijavio novinarku i tužioce, Spahović ocenjuje – nema osnova

Koluvijin advokat prijavio novinarku i tužioce, Spahović ocenjuje – nema osnova

19/01/2021 Off By BERB

Izvor: N1/Foto: N1

 

Svetislav Bojić, advokat Predraga Koluvije, prvookrivljenog u slučaju “Jovanjica”, osim što je podneo krivičnu prijavu protiv novinarke N1 Jelene Zorić, podneo je i disciplinske prijave protiv dvojice tužilaca koji su u javnosti izrazili zabrinutost zbog advokata koji prenose poruke novinarima u ime pritvorenih koji su optuženi za proizvodnju droge.

 

To što je tužilac Goran Ilić rekao da kada Koluvijin branilac poruke prenosi novinarki ne spada u odbranu, bilo je dovoljno da advokat Svetislav Bojić podnese disciplinsku prijavu protiv tužioca.

Disciplinsku prijavu zaradio je i tužilac Predrag Milovanović na kog se Koluvijin branilac žalio zato što je u javnosti rekao da poruke novinarki Jeleni Zorić imaju prizvuk pretnji.

Nekadašnji tužilac, aktuelni advokat Sead Spahović smatra da osnova za prijavljivanje nema, ali i da svaka osoba ima prava da podnese prijavu protiv bilo koga.

„Nema nikakve šanse da taj postupak neko pokrene. To nije ni vid pritiska, moralo bi da ima nekog štofa da je pritisak, a ovo je besmislica“, ocenjuje Spahović.

Istog dana, 15. januara, advokat Bojić, podneo je krivičnu prijavu i protiv novinarke Jelene Zorić. Bojić tuži novinarku da ga je lažno prijavila za pretnje. Podsetimo novinarka Zorić tužila je Koluvijinog branioca pošto joj je 28. decembra dok je bila na zadatku zajedno sa snimateljem rekao:

„Molim Vas budite precizni u izveštavanju pošto je moj klijent Predrag Koluvija pošten čovek i veliki vernik, evo on meni kaže, kad sam išao da ga posetim, „Zorićka me uništava i rastura njenim izveštavanjem, ali se ja Bogu molim za njeno zdravlje, kao što se molim i za zdravlje tužioca Saše Drecuna i ovog što ga je uhapsio, Slobodana Milenkovića““.

Takve poruke i te kako imaju prizvuk pretnji ocenjuje Spahović.

„To je mafijaški manir, ako je to tačno, a nisam video indicije da je izmišljeno, to je klasična mafijaška pretnja. Sa novinarima se tako ne razgovara“, navodi advokat.

Bojić novinarki: Zamenili ste me s nekim

Iako advokat Bojić novinarima ima šta da poruči kada se kamere ugase, kada su one upaljene krije čak i kako se zove. Ovako je reagovao kada je ekipa Newsmax adria pokušala da uzme zvaničnu izjavu…

Novinarka: Gospodine Bojiću, može kratka izjava?

Bojić: Zamenili ste me sa nekim.

Novinarka: Nisam Vas zamenila sigurno! Zašto ste pretili Jeleni Zorić?

Bojić: To će sud da reši.

Desetak dana, pre nego što je Bojić tužio novinarku, njegov kolega Vladimir Đukanović, takođe branilac Predraga Koluvije, javno je optužio Jelenu Zorić za lažnu prijavu.

„Kreće jedna bezočna kampanja kako je navodno Koluvija, preko advokata Bojića, pretio novinarki Zorić, što je notorna neistina, laž. Koliko sam razumeo, trebalo je ja da budem meta, međutim ja nemam tamo običaj da dajem izjave tim novinarima, jer uvek se tu pokušava nešto da zloupotrebi“, rekao je Đukanović na jednoj televiziji.

Nezavisno udruženje novinara Srbije izrazilo je zabrinutost zbog pritiska na novinarku N1. Kako navode, smatraju da je krivična prijava koja je podneta protiv koleginice Jelene Zorić očigledan je primer površnog iIi zlonamernog korišćenja zakona kako bi se izvršio dodatni pritisak na nju zbog posla koji obavlja u javnom interesu.