Гојковић: Неопходна јасна подршка жртвама сексуалног насиља

Гојковић: Неопходна јасна подршка жртвама сексуалног насиља

18/01/2021 Off By BERB

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић поручила је данас да је неопходна јасна подршка жртвама сексуалног насиља и указала да је пријављивање једини начин да се извршилац изведе пред лице правде.

 

Гојковић је на Првом мулти секторском друштвеном дијалогу, који је посвећен теми родне равноправности у Србији, рекла да је и поред значајног напретка у области родне равноправности још много изазова пред нама, а да је међу њима управо насиље над женама, и посебно сексуално насиље.

 

Гојковић је указала да је исповест глумице Милене Радуловић о сексуалном злостављању које је претрпела покренуло лавину у нашој јавности, да је Србија добила свој први случај Харви Вајнштајн, и апеловала на све у друштву да пруже подршку.

 

“Желим да апелујем да сви дамо подршку жртвама сексуалног злостављања, да их охрабримо да пријаве сексуално насиље”, рекла је Гојковић и подсетила и да је претходно и глумица Данијела Штајнфелд у јавности рекла да је један моћник из српске филмске индустрије силовао и да је важно да охрабримо и Данијелу, која је прва скупила снагу да проговори, да тог починиоца и пријави.

 

Гојковић је нагласила да се зато морамо интензивније борити против стигматизације жртава сексуалног насиља како би подстакли и друге жене да пријаве злостављање.

 

Гојковић је указала да смо као друштво остварили значајан напредак у заступљености жена, што потврђује највећи број жена у Влади и Парламенту до сада, као и да је дошло време да се област родне равноправности додатно унапреди доношењем новог закона.

 

Kако је указала, на руководећим местима у републичким установама културе, у њих 16 су мушкарци, док су у 11 руководиоци жене, што показује да су жене у области културе својом способношћу, квалификацијама и образовањем успеле да заузму место које им припада и у руковођењу установа.