BICIKLISTI STARTUJU I OVE SUBOTE SA TRGA REPUBLIKE

BICIKLISTI STARTUJU I OVE SUBOTE SA TRGA REPUBLIKE

22/04/2015 Off By

 

bicikloPROTEST BICIKLISTA ZBOG NEZAVRŠENE BICIKLISTIČKE STAZE NAKON PUPINOVOG MOSTA PREDSEDNIK VLADE PROKOMENTARISAO JE SA: „PODSETIĆU VAS, SAMO 48 SATI POSLE TOGA U NOVINAMA STE MOGLI DA VIDITE NAPISE – ZAŠTO SMO GRADILI MOST SA DVA PUTA PO TRI TRAKE KADA SAOBRAĆAJA NEMA NI SA DVA PUTA PO DVE TRAKE, NEŠTO SLIČNO KAO SA GAZELOM. SLUŠALI SMO PRIMEDBE – A GDE JE BICIKLISTIČKA STAZA. SAMO ŠTO NISAM SLUŠAO – A GDE JE TEREN ZA BADMINTON ILI NEŠTO SLIČNO.”

 

Press služba Kritične mase

 

U SUBOTU 25.aprila beogradska Kritična masa slavi četvrti rođendan!, Okupljanje biciklista je u subotu u 16.30 časova na Trgu Republike, a vožnja počinje u 17. U slučaju eventualnog pomeranja mesta polaska zbog najavljenog mitinga pre početka vožnje pozivamo bicikliste da se informišu pre vožnje na facebook stranici: https://www.facebook.com/events/1384933391833261/
Za protekle četiri godine, broj biciklista se na vožnjama Kritične mase znatno povećao, ali ono što je bitnije jeste da je biciklista sve više i na beogradskim ulicama. Mislimo da zaslugu za to delom ima i naša mesečna proslava biciklizma, od koje ne odustajemo tokom cele godine.
Uvereni smo da bi taj broj bio još veći ukoliko bi se nastavilo sa ulaganjem u ovaj vid transporta, tako što bi se svake godine izdvajao jasno definisani procenat novca iz budžeta za bicklistički saobraćaj.
I pored nekih ohrabrujućih najava iz Gradske uprave, sa samog političkog vrha nam stiže obeshrabrujuća poruka: biciklistička staza se upoređuje sa terenom za badminton.
Da li je predsednik vlade to rekao u afektu, ne znamo. Ono što je sigurno jeste da je kritiku pogrešno razumeo, a i pokazao elementarno nepoznavanje koristi ovog vida prevoza za zajednicu, što je razvijeni svet već davno shvatio, te ulaže u biciklističku infrastrukturu (bicikl se u savremenom svetu sve više percipira kao “prevozno sredstvo budućnosti” zbog višestrukih benefita za širu zajednicu).
Naime, protest biciklista zbog nezavršene biciklističke staze nakon Pupinovog mosta predsednik vlade prokomentarisao je sa: „Podsetiću vas, samo 48 sati posle toga u novinama ste mogli da vidite napise – zašto smo gradili most sa dva puta po tri trake kada saobraćaja nema ni sa dva puta po dve trake, nešto slično kao sa Gazelom. Slušali smo primedbe – a gde je biciklistička staza. Samo što nisam slušao – a gde je teren za badminton ili nešto slično.”
Da je naprimer u poseti svojim austrijskim prijateljima predsednik vlade samo malo osmotrio oko sebe, video bi da se u poslednjih deset godina broj biciklista u Beču povećao više nego duplo, i to upravo intervencijom gradskih vlasti i ozbiljnim ulaganjem u infrastrukturu. Ono što je još bitnije dokazuje podatak Svetske zdravstvene organizacije da je Austrija 2009. godine zbog broja biciklističkih putovanja od 5 posto uštedela oko 400 miliona evra i sačuvala oko 400 ljudskih života koji bi bili izgubljeni zbog gojaznosti, tj. kardiovaskularnih bolesti!
Da podsetimo, domaći stručnjaci za kardiovaskularne bolesti sa Instituta u Sremskoj Kamenici i iz Kliničkog centra Srbije našu zemlju su svrstali na neslavno 3. mesto u Evropi po broju smrtnih slučajeva od kardiovaskularnih oboljenja.
U Parizu i Berlinu na stotine kilometara biciklističkih staza služe upravo za transport, a ne samo za rekreaciju i mogu se videti stotine biciklista koji nisu u sportskoj opremi, već idu na posao ili završavaju svoje dnevne obaveze. Dok se gradonačelnica Pariza utrkuje sa ostalim gradovima pokušavajući da izbavi grad iz saobraćajnog haosa i zagađenja uz pomoć javnih bicikala i biciklističkih staza, dok Njujork grozničavo gradi biciklističku mrežu i takođe uvodi sistem javnih bicikala, našem predsedniku vlade jedina asocijacija na biciklizam je badminton?
Iz tog razloga ova Kritična masa neće biti samo rođendanska proslava, već i protest zbog takve izjave. Očekujemo i da će biti ispunjeno obećanje ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović da će biciklistička staza do Borče biti završena do sredine 2015. godine!
Beograd jeste bicikistički grad i deo planetarne biciklističke manifestacije poznate kao Kritična masa, koja se održava u više od 350 gradova širom sveta.
Vidimo se, subota, 25. april, 16.30, Trg Republike. U vožnju krećemo kao i uvek, u 17časova. <


DOGAĐAJI

inizijaSNS I DS OPET O INĐIJI

MARTINOVIĆ JE NOVINARIMA U PARLAMENTU IZJAVIO DA JE TO ŠTO SE DVA DANA DEŠAVA U INĐIJI DOKAZ “SILEDŽIJSKOG

 

 

vakcinacijaSKUPŠTINA SRBIJE: PODRŠKA SVIH POSLANIČKIH GRUPA OBAVEZNOJ VAKCINACIJI

IZMENE SU PREDLOŽILA 234 POSLANIKA, A RASPRAVI O TOJ TEMI U PARLAMENTU PRISUSTVOVAO JE I MINISTAR ZDRAVLJA ZLATIBOR

 

ženskoFORUM “ŽENE U POLITICI”: RUŠENJE STEREOTIPA O ŽENAMA VODI DRUŠTVO NAPRED

  ZORANA MIHAJLOVIĆ, KOJA JE PREDSEDNICA VLADINOG KOORDINACIONOG TELA ZA RODNU RAVNOPRAVNOST, REKLA JE DA ŽENE MORAJU DA

 

skonusBEOGRAD: PRIVREDNI FORUM MLADIH 2015 OD 21. DO 23. APRILA

  CILJ PROJEKTA JE DA OKUPI PREDSTAVNIKE PRIVREDE, AKADEMSKE ZAJEDNICE, DRŽAVE I STUDENATA KAKO BI SE UTICALO NA